петак, 31. мај 2019.

Горан Весић отворио изложбу посвећену култном стрипу „Алан Форд”

Заменик градоначелника Горан Весић отворио је данас на Сава променади изложбу „50 година Алана Форда”, посвећену култном италијанском стрипу. Изложба је постављена до 14. јуна на 42 паноа на којима су приказане култне сцене, најпопуларнији цитати из стрипа, објекти из стрипа и насловне стране чувених бројева италијанских и југословенских издања.

Весић је том приликом изразио нарочито задовољство што је на локацији која је симбол новог развоја града уприличена изложба која говори о духу Београда и нашег друштва.

– Један од најчуднијих феномена, који и данас буди знатижељу код људи, јесте „Алан Форд”. Управо у Италији и Југославији овај стрип доживео је највећу популарност, а за то има много објашњења. Један од разлога јесте сјајан превод, на којем су стасале многе генерације. Такође, овај стрип је део својеврсног „црног таласа” код нас, вентил за критику друштва и појединих друштвених појава, али и могућност да препознамо себе, своје комшије, људе са телевизије, речју био је парадигма нашег друштва – навео је Весић.

Данас нас он подсећа управо на та времена, додао је Весић, наглашавајући да су и данашња издања на српском језику популарна међу младима.

– Све то указује да је „Алан Форд” актуелан и после педесет година, што упућује да ће бити и надаље. Драго ми је што Београд чува успомену на Алана Форда и групу ТНТ – рекао је Весић.

Аутор изложбе Марјан Матић је подсетио да прошло више од пет деценија од објављивања овог стрипа у Италији, као и да је до сада издато више од 600 свесака редовне серије и специјалних издања.

– Бројне генерације су уживале и надам се да и даље уживају у овим црно-белим кадровима стрипа. Лично, у њима уживам већ више од три деценије и веома ми је драго што сам имао прилику да будем аутор једне овакве изложбе – казао је Матић.

Oрганизатори изложбе су „Колор медија комуникејшн” у сарадњи са компанијом „Београд на води” и уз подршку Града Београда.