недеља, 2. јун 2019.

Горан Весић и Љиљана Капор посадили прва стабла на Тргу републике

У склопу реконструкције Трга републике, у току је фаза сађења нових стабала којих ће укупно на овом месту бити 53, од чега 21 стабло јавора je новo, а остала су се и раније налазила овде, што је скоро дупло више стабала него раније, рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић данас на Тргу републике, где је свечано засадио стабла заједно са глумцима Светиславом Гонцићем, Ненадом Ненадовићем, директорком Народног музеја Бојаном Борић Брешковић, директорком Културног центра Београда Горданом Гонцић, кошаркашем Ђорђем Гагићем, председницом Задужбине „Момо Капор” Љиљаном Капор и другим личностима из културног живота.

Весић је истакао да је данас засађено 12 стабала и захвалио познатим личностима из културе, спорта и уметности што су се данас одазвали позиву и узели учешћа у садњи.

– Ова стабла су доказ да приликом реконструкције и градње у граду, пре свега водимо рачуна да има више зеленила. Следећег викенда биће засађено још девет стабала према „Стакленцу”, где ће бити оформљен још један дрворед – рекао је он и додао да ће их укупно по завршетку бити 53.

Заменик градоначелника Београда подсетио је да ће завршетак радова на Тргу републике бити на јесен, док ће 1. септембра бити пуштен у рад саобраћај, што значи да ће аутомобили моћи слободно да се крећу од Коларчеве улице према Француској и Македонској улици.

– Ради се комплетна реконструкција трга, што значи да се реконструише од Позоришта „Бошко Буха” до Француске, Васине и Македонске улице, што ове радове сврстава у најобимнију и најкомплетнију реконструкцију Трга републике од његовог формирања – нагласио је он.

Према његовим речима, јуче је договорено са извођечем радова да се потпуно очисти споменик Кнезу Михаилу.

– Када трг буде заршен, споменик једном од наших најзначајнијих владара биће потпуно чист и уређен. Тако ћемо показати да желимо да сваки јавни простор намењен пешацима уредимо – рекао је Весић и додао да нема европског великог града без уређеног централног трга.

Говорећи о значају реконструкције централног дела града, Весић је рекао да ће Трг републике по први пут бити формиран као трг и да ће имати правилан облик.

– Трг је део историје нашег града, ту се налази и Народни музеј који је у рад пуштен након десет година, затим Народно позориште, али и „Стакленац”, који ће у наредним годинама бити порушен, а на његовом месту ће бити изграђен објекат културе који ће можда бити Опера или нека друга институција. Када се све заврши, један прави централни трг биће формиран онако како то доликује – рекао је он и додао да су недавно реконструисане и фасаде на околним зградама.

Весић је истакао да се на тај начин Београд мења и прави по мери Београђана.

– Градимо нови Београд у којем се уређују фасаде и централни тргови, тако да ће бити уређен и за Београђане и туристе – закључио је Весић.

Љиљана Капор рекла је да Београд постаје све лепши захваљујући томе што се гради и ради веома много. Она је рекла да дрвеће која је засађено значи да је граду удахнут нови живот.

Бојана Борић Брешковић истакла је да је данашњи дан веома леп и значајан, а стабла која су засађена, управо су засађена поред наших најзначајнијих установа културе.

– Подсећам да ове године обележавамо 175 година Народног музеја, ту су и Народно позориште и Културни центар Београда, све ово чиниће најрепрезентативније културно језгро нашег града – рекла је Бојана Борић Брешковић.

Кошаркаш Ђорђе Гагић рекао је да му је драго што сведочи улепшавању Београда и реконстурукцији Трга републике, који како каже, предивно изгледа.

– Као и у спорту, тако и овим великим стварима које морају да се промене потребно је време, а верујем да ће на крају бити заиста прелепо – рекао је он.