уторак, 4. јун 2019.

Весић: Сутра ујутро пробна вожња трамваја преко Моста на Ади

Вечерас до поноћи биће завршени сви радови и сутра ће први трамвај проћи трасом којом ће Баново брдо, односно Чукарица бити „спојена” трамвајским шинама са Новим Београдом, рекао је заменик градоначелника Горан Весић гостујући на Телевизији „Пинк”. 

Према његовим речима, посао постављања трамвајских шина на Мосту на Ади трајао је скоро годину и по дана, вредност радова је скоро милијарду и 600 милиона динара, а посао су обавиле компаније „Енергопројект” и француски „Колос”, једна од највећих светских фирми када је трамвајски саобраћај у питању. 

– Пробна вожња трамваја преко Моста на Ади велика је ствар за Београд. На овај начин  ће се битно растеретити саобраћај у том делу града, што ће помоћи грађанима да брже стигну на своја одредишта. Урађене су две нове станице, по једна са сваке стране моста, постављено је 2,7 километара шина, исправљачких станица, неколико потпорних стубова и мислим да је све то велика ствар за Београд јер смо обећали грађанима брже и боље саобраћајне везе. Током наредних месец дана уследиће тестирање мреже, што је у складу са законом, а уједно се чека и употребна дозвола. Редован путнички саобраћај биће успостављен 5. јула и од тада ће саобраћати линије 11 и 13 – рекао је Весић. 

Према његовим речима, крајем лета и почетком јесени биће започета реконструкција Савског трга, како би радови били завршени до Сретења 2020. године, односно Дана државности Републике Србије.

– Ту ће се налазити споменик Стефану Немањи, оснивачу српске државе, који ће бити висок 21 метар. Споменик ће бити подигнут на предлог председника Вучића, а требало би напоменути и да ће током реконструкције трамваји саобраћати преко Савског трга. Док трају радови, шине ће се налазити на ободима трга, па ће га у једном тренутку само трамваји обилазити, док ће се у средини налазити пешачка зона – истакао је Весић. 

Говорећи о уређењу Трга републике, заменик градоначелника је рекао да му је драго што су се протеклог викенда познате личности одазвале позиву да учествују у садњи нових стабала на ценралном градском тргу. 

– То је трг који заслужује да буде реконструисан јер је био веома запуштен. Тренутно је у току поплочавање гранитним плочама, трг добија прави облик, а споменик кнезу Михаилу ће коначно бити очишћен. Имаћемо 53 стабла, што је 21 више у односу на претходно стање. Посађено је 12, а наредног викенда још девет. Београд заслужује да има уређен трг и нису ми јасни они који се томе противе – поручио је Весић. 

Говорећи у уређењу Београда, Весић је напоменуо да се тренутно уређује пуно јавних простора који се претварају у паркове попут центрлног парка у оквиру Београда на води. Поред тога, расписан је тендер за уређење Сремске улице, а уређује се горњи део Нушићеве.

– Посебно сам срећан што се поред центра града улаже и у приградске општине, па смо тако расписали тендер за уређивање три трга у Сурчину, уредићемо тргове у Бољевцима, Јакову и Добановцима – рекао је Весић.

Он је додао да је Београд постао једно велико градилиште и подсетио да су почетком године издате грађевинске дозволе за скоро 300 хиљада квадрата, а у овом тренутко, како је рекао, у процесу је издавање за још око 300 хиљада квадрата, док је локацијских услова, који претходе грађевинској дозволи, издато за око 400 хиљада квадрата.

– Последње две године издајемо годишње грађевинске дозволе за око милион нових квадрата, а надамо се да ће ове године бити и више од тога – истакао је заменик градоначелника.