среда, 5. јун 2019.

Одржана трибина Планирање одрживе урбане мобилности

Градски урбаниста Марко Стојчић учествовао је данас на трибини Планирање одрживе урбане мобилности – ПОУМ у Скупштини града и поручио да је идеја да се широј јавности објасни да је у граду неопходно смањити број аутомобила и хијерархију у саобраћају потпуно преокренути.

– Број аутомобила на улицама је превелики, здравље грађана је због тога угрожено и неопходно је озбиљно нешто урадити у том смислу. Овај план треба да нам омогући да нађемо начине како да те ствари преокренемо у нашу корист, односно да пешаку дамо приоритет у саобраћају, потом бицклистима, а тек онда јавном превозу и моторним возилима. Највећи проблем су наше навике, моторна возила користимо свакодневно и за сваку потребу, а то је на првом месту скупо и није здраво – појаснио је Стојчић.

Морамо да убедимо грађане, навео је Стојчић, да је једини прави начин, који су прихватили сви загушени градови Европе који се економски развијају, да смањимо број аутомобила и да хијерархију саобраћај потпуно преокренемо. 

– Надам се да ће након ове радионице људи то почети да схватају, а потребна нам је њихова помоћ, њихове идеје, како би тај пројекат што брже и квалитетније спровели и како би Београд био један од најздравијих градова у Европи. Један од највећих узрока смртности у Београду су кардиоваскуларне болести, а њих могу условити недовољно пешачење и коришћење бицикла, а са друге стране употреба аутомобила у свим ситуацијама – нагласио је градски урбаниста.

Огњен Тодоровић из Секретаријата за саобраћај је рекао да је циљ да грађани и стручна јавног буду укључени у израду овог плана од самог почетка.

– Фокус је на људима, а циљ је да побољшамо квалитет живота и да улице буду погодније за људе – истакао је Тодоровић.

Овај пројекат је покренула Скупштина града у сарадњи са Секретаријатом за саобраћај, а пројекат води Центар за планирање урбаног развоја.