четвртак, 6. јун 2019.

Весић честитао Спасовдан Београђанима

Заменик градоначелника Горан Весић је честитао данас славу града Београда – Спасовдан свим Београђанима.

Он је, у порти Вазнесењске цркве подсетио да се Спасовдан обележава од 1405. године, када је оснивач српске престонице деспот Сетефан Лазаревић установио тај празник.

– Спасовдан представља једну од најдужих традиција у нашем народу. Слава града се од тог периода обележава и то је непрекинут низ који нас везује са средњим веком. Треба истаћи да је Спасовдан један од најзначајних хришћанских празника, који се обележава 40 дана после Васкрса – указао је Весић.

Посебно је истакао да је срећан јер Град Београд последњих година са достојанством прославља Спасовдан и подсетио да то није био случај ранијих година.

– Све више суграђана се придружује литији, јер Спасовдан није само обележавање славе већ и прилика да се сетимо историје, културе и традиције Београда. Такође ове године смо на 127 билбордa поставили слике академског сликара Небојше Ђурановића које представаљају мотиве из српске средњовековне историје, док је слика „Крунисање Стефана Првовенчаног” подељена на 705.000 адреса Београђана путем уплатница „Инфостана”. На овај начин подсећамо наше суграђане, посебно најмлађе на нашу средњовековну историју јер смо, нажалост, друштво које не комуницира пуно са средњим веком и понаша се као да је наша историја почела 1804. године. То је, такође, веома важан део наше историје, али није најзначајнији. Ми не морамо као неки народи да измишљамо наше постојање и достигнућа у средњем веку, само треба да их се сетимо и достојно обележимо  – закључио је замененик градоначелника.