четвртак, 6. јун 2019.

Весић: Комунална милиција за више комуналног реда и заштиту грађана од бахатости

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је данас да је Град Београд захвалан Влади Републике Србије зато што је на данашњој седници усвојила Предлог закона о комуналној милицији и упутила га Народној скупштини Републике Србије на усвајање. 

– Измену закона предложио је Град Београд како би комунална милиција могла да буде ефикаснија у увођењу комуналног реда и како би грађани били заштићени од бахатости сваке врсте, независно од тога да ли се ради о бахатом паркирању, гласној музици, бацању смећа ван места која су за то одређена, нелегалној градњи или непоштовању других правила комуналног реда – рекао је Весић.

Он је додао да су измене закона урађене у корист обичних грађана, поштовања комуналног реда и повећане безбедности свих грађана, а првенствено најмлађих.

– Баш као што припадници МУП-а брину о безбедности сваког нашег грађанина, и то чине одлично, тако комунални милиционери брину о сваком, најситнијем комуналном проблему, како би грађанке и грађани били задовољни. Зато и верујем да ће промена имена ова службе у „комунална милиција” јасније показати везу ове службе са обичним људима и доказати да она постоји да брине о томе да се живот сваког човека одвија у уређеном комуналном окружењу – додао је Весић.

Да би та идентификација била снажнија, навео је заменик градоначелника, у наредне три године свака локална самоуправа која има комуналну милицију самостално ће одредити изглед и боју униформе која треба да садржи локалне специфичности, а која ће се разликовати од полицијске униформе.

– Закон о комуналној милицији омогућава да се кoмуналнa милициja образује нa нивoу oпштинa као део општинске или градске управе. Укинута је досадашња одредба да се број комуналних милиционара одређује тако што на сваких пет хиљада становника долази један милиционар. Сада ће свака локална самоуправа сама одлучивати колико ће комуналних милиционара имати, зависно од потребе, што ће омогућити многим мањим местима у Србији која имају мање од пет хиљада становника да коначно образују комуналну милицију и брину о комуналном реду. С друге стране, омогућено је да више мањих локалних самоуправа могу да образују заједничку службу комуналне милиције, што је значајно због смањења трошкова и економичности. Што се Београда тиче, досадашња одредба на основу које смо могли да имамо једног комуналног милиционара на пет хиљада становника довела је до тога да данас у целом Београду имамо мање од 300 комуналних милиционара, па, рецимо, никада комунални милиционар није крочио у приградске београдске општине. Имамо сталне захтеве грађана из многих делова града, посебно из приградских општина за присуством комуналне милиције и сада ћемо моћи на те захтеве позитивно да одговоримо. Уместо једне, као што је сада случај, Град Београд ће у самом граду имати више станица комуналне милиције, док ће у свакој приградској општини бити основана посебна станица, а у већим насељеним местима одељења комуналне милиције. Тако ће коначно сви грађани Београда остварити право да живе у комуналном реду. Колико ће Београд имати комуналних милиционара, зависиће од потребе града – рекао је Весић.

Он је истакао да је посебно задовољан јер су новим законом уведени строжи критеријуми за запошљавање комуналних милиционера.

– Убудуће свако ко жели да постане комунални милиционер мораће да испуни услове у смислу психофизичке способности, образовања, положеног испита за комуналног милиционара, али и услов да не постоје безбедносне сметње за обављање тог посла. То значи да комунални милиционер неће моћи да постане нико за кога се током безбедносне провере утврди да се против њега води одређени поступак или је правоснажно осуђен за дела која се гоне по службеној дужности, да је правоснажно кажњен за прекршаје из области јавног реда и мира са елементима насиља и за прекршаје из области прописа којима се уређује набавка, држање и ношење оружја и муниције. Комунални милиционари, који већ раде, а многи су запослени по 10 година, мораће да испуне нове услове, јер сви који раде у комуналној милицији морају да буду људи беспрекорне прошлости. Поред тога, нови закон омогућава бржи пријем у радни однос у комуналну милицију припадника МУП-а, јер су практично оспособљени за обављање послова и примену овлашћења комуналног милиционара на терену, са обавезом полагања теоретског дела стручног испита – нагласио је Весић.

Према његовим речима, једна од новина коју доносе измене закона је да ће припадницима комуналне милиције бити омогућен рад у цивилу искључиво по писмeном нaлoгу начелника кoмуналне милициje и само за послове из надлежности комуналне милиције.

– Рaдoм у цивилу омогућава се да се ефикасније успостави комунални ред, нaрoчитo у oблaстима бeспрaвнoг зaузeћa jaвнe пoвршинe, нeлeгaлнe прoдaje, нeлeгaлнoг тaкси прeвoзa, као и букe у угoститeљским oбjeктимa. У дoсaдaшњoj прaкси рaд у унифoрми сe пoкaзao нeдoвoљнo eфикaсним jeр сe прeкршиoци уoчaвaњeм oбeлeжeних вoзилa и милиционара на терену удaљaвajу сa лицa мeстa, утишaвajу прeглaсну музику или други извoр букe, чимe oнeмoгућaвajу пaтрoлу дa зaтeкнe и кoнстaтуje нa лицу мeстa чињeњe прeкршaja, штo je oснoвни услoв да буду санкционисани – додао је заменик градоначелника.

Весић је истакао да ће комунални милиционари, на основу измена закона, моћи путем таблета који је повезан са градским сервером да снимају доказе о комуналним прекршајима и тако доказују ремећење комуналниг реда.

– То се односи на бахато паркирање, посебно на пешачким прелазима, трамвајским шинама или у жутој траци, бацања смећа, пуштање гласне музике и друге комуналне прекршаје… Сви прекршиоци комуналног реда имају обавезу да поступе по налогу кoмуналног милициoнaрa, што у досадашњој пракси није био случај. Ступањем на снагу новог закона, лице затечено у вршењу комуналног прекршаја ће бити дужно да поступи по усменом наређењу комуналног милиционера, а не да их они који бахато паркирају, бесправно граде или пуштају гласну музику нападају без санкција и ругају се у лице грађанима – нагласио је Весић.

Заменик градоначелника је истакао да је једна од новина и то што се у комуналној милицији уводи унутрaшњa кoнтрoлa, као посебна организациона јединица у саставу комуналне милиције.

– Та служба ће имати за циљ унутрашњу контролу рада комуналних милиционара и других запослених у комуналној милицији – потврдио је Весић и додао да ће ова служба кажњавати сваког комуналног милиционара који буде прекршио закон или правила службе. 

Весић је посебно захвалио потпредседнику Владе РС и министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу на подршци коју су он лично и МУП дали изради закона.

– Овај закон ће растеретити полицију од послова који имају везе са комуналним прекршајима и допринети успешној координацији рада полиције и комуналне милиције – рекао је Весић.

Он је напоменуо да је усвајање закона о комуналној милицији велики корак напред у увођењу комуналног реда.

– Сада локалне самоуправе добијају инструмент да заштите грађане и уведу комунални ред. У име Града Београда могу да гарантујем да ћемо за годину дана имати значајан напредак када је реч о бахатом паркирању, дивљим депонијама, пуштању гласне музике и другим комуналним прекршајима. У Београду ће се знати ред и поштоваће се закон, а грађани ће бити заштићени – поручио је Весић.