понедељак, 10. јун 2019.

Радојичић: Цела заједница мора дати допринос уклањању амброзије

 Цела заједница мора дати допринос уклањању амброзије, због чега ове године покрећемо акције усмерене ка грађанима и општинама. Многи Београђани не знају како амброзија изгледа, колико је штетна и како могу помоћи у борби против ње, тако да ћемо радити на њиховој едукацији, преко флајера и билтена које ћемо делити у другој половини јуна. Такође, шаљемо и упутства општинама - позивамо општине да се укључе и дају допринос, јер само заједно можемо да направимо помак, најавио  је градоначелник проф. др Зоран Радојичић, који је присуствовао данас у Барајеву акцији сузбијања амброзије.

Акцији су присуствовали секретарка за здравство Вера Дражић, председник општине Барајево Слободан Адамовић и директорка Завода за биоциде и медицинску екологију Драгана Деспот.

Радојичић је нагласио да се ове године почело раније да сузбијањем амброзије као и да је ове године за те намене издвојено 60 милиона динара, односно двоструко више средстава него прошле године.

– Налазимо се у делу сезоне када је право време за реаговање, и све радње треба предузети до почетка цветања амброзије, односно до средине јула. Ове године смо купили три дрона који ће нам помоћи у мапирању терена како би открили површине које су највише угрожене, а набавили смо и два трактора који са потребним додацима могу амброзију да уништавају много брже него до сада – рекао је Радојичић.

Градоначелник је истакао да је најбољи начин сузбијања амброзије кошење, које заједно са прскањем може дати добре резултате.

– Уколико се амброзија коси, важно је почети на време и чим нарасте на двадесетак сантиметара кошење треба поновити тако да у једној сезони имамо три кошења која ће спречити њено цветање. Град Београд даје свој допринос па тако на 3.000 хектара које су под надлежношћу „Зеленила-Београд” нема амброзије, али да би овај проблем решили на најквалитетнији начин потребно је да реагује цело друштво. Зато ћемо у овом периоду и  радити  кампању подизања свести људи о штетности амброзије. Све већи број грађана има проблеме са алергијом, а по неким подацима у време њене највеће концентрације више од 30 одсто је искључено из свакодневних активности и рада. Штетност амброзије манифестује се од алергијских реакција и кијања па све до фаталних обољења респираторних органа   – рекао је Радојичић, додавши да ће се мапирати 320 хектара а да је у овом тренутку план да више од 120 хектара под амброзијом буде уништено.

Председник општине Барајево Слободан Адамовић казао је да ће ова општина са својим службама и предузећима дати пуни допринос решавању овог проблема.

– Наша општина заузима површину од преко 200 квадратних километера и потребна нам је помоћ града. На много зелених површина амброзија неконтролисано расте, наша комунална предузећа су спремна, али је површина велика и без додатног хемијског третмана тешко је постићи потпуну заштиту. Зато смо захвални граду који нам пружа велику помоћ да се изборимо са овим проблемом – казао је Адамовић.

Директорка Завода за биоциде и медицинску екологију Драгана Деспот је истакла да ће овом акцијом бити обухавћене и друге општине као и да је у борби против амброзије неопходно ангажовање што шире друштвене заједнице.

–Поред људи на амброзију  реагују и животиње тако да је захваћен читав еко систем. Наш завод сваки дан ради на отклањању овог проблема, а грађани су дужни такође да амброзију покосе са својих парцела и њива. Ако се присуство амброзије забележи на јавним површинама, на ивицама пута и другим просторима, потребно је то пријавити Заводу за биоциде и медицинску екологију, када ћемо урадити мониторинг а потом и хемијски сузбити амброзију – казала је Деспот.

Градоначелник Радојичић обишао је и радове на санирању шеталишта поред реке Барајевице које је током прошлогодишњих поплава оштећено. Током ове године на територији ове општине у санацију стања, уређење водотокова и обнову три моста уложено је више од 70 милиона динара.