понедељак, 10. јун 2019.

Весић: Питање енергетске ефикасности је приоритет за Град Београд

Заменик градоначелника Горан Весић отворио је данас у Старом двору стручни скуп „Недеља енергије” који се, под покровитељством Града Београда, одржава до 14. јуна на више локација у пестоници.

Учесницима скупа, под слоганом „Будућност је у одрживој енергији”, обратили су се министар рударства и енергетике Александар Антић, градска секретарка за енергетику Нина Јандрић и помоћник градоначелника Андреја Младеновић.

Весић је истакао да је питање енергетске ефикасности приоритет за Град Београд.

– Због тога су све мере и подстицаји фокусирани на подизање свести јавности о значају очувања енергије, а циљеви постављени у контексту штедње, јер се на сваких 50 инвестираних у енергетску ефикасност остварује уштеда од један киловат час – указао је заменик градоначелника.

Он је подсетио да Град Београд годишње издваја око 110 милиона евра за потрошњу енергије објеката у јавном сектору и подвукао да би већа улагања у тај сектор омогућила уштеде од 40 одсто, тачније око 44 милиона евра.

– Приоритети ће у наредном периоду бити подизање свести грађана у уштеди енергије у стамбеним зграда, као и да сви јавни објекти буду енергетски ефиксани. Добар пример је реконструисана Зелена гаража на Обилићевом венцу, прва таквог типа у овом делу света, која је номинована за прве три зелене гараже у Европи – указао је Весић.

Он је подсетио да је у току и реализација пројекта на санацији депоније у Винчи, која се реализује из јавно-приватног партнерства највећег у Србији.

– Верујем да ћемо као Град Београд до краја септембра бити у прилици да издамо грађевинску дозволу за покретање овог пројекта, чија је вредност око 330 милиона евра – најавио је заменик градоначелника.

Такође је најавио набавку нових 30 електричних аутобуса, увођење неколико нових енергетски прихватљивих пројеката, попут електричних возила у пешачкој зови – Врабац сервис, поставку 150 станица с јавним бициклама, као и наставак едуковања деце по основним и средњим школама. Што се тиче заштите животне средине, Весић је истакао да ће Град Београд од 1. јануара 2020. године из употребе избацити пластичне кесе.

Он је указао да је Град Београд урадио највише у овој области када је у питању локална самоуправа у Србији, али и додао да то није довољно.

Секретарка Јандрић је, испред организатора скупа, навела да је овај скуп организован за стручну јавност, али и за грађанство.

Секретаријат за енергетику више година врши едукацију у основним и средњим школама, и показује колико је важно упознавање најмлађих са системима енергетске ефикасности, навела је ресорна секретарка. Када је реч о конкретним пројектима, она се надовезала на излагање заменика градоначелника и најавила енергетску санацију стамбених зграда, како би се прешло обрачунавање грејања по утрошеној енергији. Такође да је у току и преузимање стубова јавне расвете у надлежност Града од ЕПС-а, у сарадњи са Министарством енергетике.

Министар Антић је указао да је то министарство улаже велике напоре у модернизацију наших постојећих система и очување енергетске безбедности.

– Министарство је у протеклих неколико година у ту област инвестирало више од 300 милиона евра, пре свих у еколошке пројекте у Електро-привреди Србије, како би се постројења довела у ниво ефикасности и стандарда заштите животне средине у Европској унији – указао је Антић.

Он је додао да ће нови гасавод који се гради кроз Србију, који ће омогућити да градимо гасне електране и решимо велики број еколошких проблема у односу на постојеће термо електране. Нове гасне електране ће омогућити балансирање са новим, пре свих обновљивих извора енергије као што су ветроелектране или соларни паркови, најавио је Антић.

Када је реч о обновљивим изворима енергије, Антић је истакао да је министарство спровело низ пионирских корака, као и да се из тих извора обезбеђује више од 500 мегавата, највише из ветро електрана. Када је реч о енергетској ефикасности, Антић је додао да је она дефинисана као нови извор енергије, и да је свака уштеда капитално важна. Министарство је у протеклом периоду урадило енергетску санацију на 53 објекта широм Србије, и резултати на уштеди у финалној потрошњи су 40 процената, закључио је Антић.

Заменик градоначелника Андреја Младеновић је у радном делу скупа представио пројекте Врабац-сервис и увођење Система коришћења јавних бицикала на територији Београда. Врабац – сервис је систем електричних возила који ће бити уведени у пешачку зону, по угледу на Будимпешту и Љубљану.  Он је истакао да ће четири возила са осам седишта и пртљажником бити на располагању грађанима и туристима од јула ове године, као и да ће та услуга бити бесплатна.

Када је реч о јавним бициклима, Младеновић је истакао да данас у Београду има 83 километра бициклистичке мреже, а предвиђено је ширење на 120 километара. Тендер о јавно-приватном партнерству би требало да се објави током јула, и да се до краја године крене у имлементацију пројекта коришћења јавних бицикала.

Предвиђено је да се направи 150 базних станица са близу 1.000 јавни бицикала који ће моћи да се рентирају, од којих ће половина бити на електрични погон, као и да буду интегрисани у систем јавног градског превоза, најавио је Младеновић.

На стручном скупу ће узети учешће представници Републике, Града Београда, градских секретаријата и јавних предузећа.