уторак, 11. јун 2019.

У наредна два дана почиње запрашивање комараца из ваздуха у ненасељеним деловима града

Запрашивање комараца из ваздуха биће спроведено у наредна два дана, уколико временске прилике дозволе, а биће третиран потез Великог ратног острва, каналска мрежа са леве обале Дунава, односно потези који нису насељени и којима је због високог водостаја, отежан приступ, рекао је помоћник градоначелника Андреја Младеновић гостујући на Студију Б.

– Третман из ваздуха се није користио од 2017. године и тада је третирана само каналска мрежа на левој обали Дунава. То се избегава у земљама Европске уније, јер је и сузбијање са земље много делотворније и кпонкретније. Овакав наччин је давао одличне резултате последњих година, међутим ове године ћемо морати да кренемо и у акцију из ваздуха с обзиром на влажност ваздуха и бујну вегетацију која је допринела да се број комараца драстично повећа поготово на неприступачним деловима града – појаснио је Младеновић.

Према његовим речима посебно је критична ситуација на Великом ратном острву које је потопљено и каналској мрежи где се због високог водостаја ствара велики број речних, шумских комараца који лете три до пет километара. Тако ови комарци стижу у различите делове града управо са ових локација којима не може да се приђе. Проблем представљају и површине у приватном власништву у које екипе Завода немају приступ, а оне погодују развоју комараца. 

– Завод за биоциде и медицинску екологију је на време започео све активности на сузбијању комараца и може се рећи да је појава комараца ове године уследила касније него ранијих година. Оно што је створило највећи проблеме су временски услови, односно пет седмица кишног периода, а знамо да је за сузбијање комараца потребно суво време. Тек од четвртка прошле седмице стабилизовале су се временске прилике. Нестабилно време је погодовало стварању нових ларви комараца. На време и како налажу прописи су ларвицидним третманом третиране су велике површине – истакао је Младеновић.
Констатно је на терену 26 екипа Завода за биоциде и медицинску екологију који су радили и у нестабилном периоду времена, у јутарњем и вечерњем термину и оне раде на тероторији целог града.

–Само у последњој недељи Завод за биоциде и медицинску екологију је 9.270 хектара третирао термалним замагљивањем, 15.000 хектара хладним замагљивањем, сузбијање одраслих форми комараца са земље третирано је на 59.000 хектара, док је ларвицидним третманом обухваћено 2.200 хектара водених површина – рекао је Младеновић.

Он је напоменуо да грађани преко Беоком сервиса и Завода могу да пријаве подручја за која мисле да нису уопште третирана, али и она која су већ третирана.