среда, 12. јун 2019.

Весић: Одржива и зелена енергија су начин живота

Заменик градоначелника Горан Весић и секретарка за енергетику Нина Јандрић отворили су данас промотивни сајам „Будућност је у одрживој енергији” који се, у оквиру Недеље енергије, одржава данас на Тргу Николе Пашића. 

Недеља енергије има за циљ да покаже, не само шта је Град урадио на том пољу већ и да се пошаље порука грађанима да одржива и зелена енергија треба да постану наш начин живота, указао је Весић. 

Он је додао да се у оквиру сајма представљају и градска предузећа са својим пројектима у развоју одрживе и зелене енергије, попут  електричних возила „Градске чистоће”, електричних аутобуса „Градског саобраћајног” који наредне године, како је најавио, треба да добије 30 нових таквих аутобуса. Паркинг сервис се представио са својим пројектима, наставио је Весић уз подсећање да је обновљена гаража на Обилићевом венцу номинована међу три најбоље зелене гараже у Европи. 

–Такође је запажена акција Паркирај – бициклирај ЈП „Паркинг сервис”, као и поставка лед и соларног осветљења по граду које изводи ЈП „Јавна расвета”, али и шта раде деца у овом домену из Основне школе „Никола Тесла”. Град ће наредне године подржати њихове и друге пројекте ученика, како би могли да се инплементирају – најавио је заменик градоначелника. 

Весић је подсетио да је Град Београд још пре четири године донео одлуку да се да предност бициклистима и пешацима у односу на аутомобилски саобраћај. 

–Ми ту политику дословно спроводима, без обзира што има и других мишљења којима су приоритет аутомобили. Сматрамо да треба да имамо што више бициклистичких стаза и пешачких зона. У наредних неколико седмица биће расписан тендер за прве јавне бицикле у Београду, укључујући и електричне и које ће грађани моћи да користе са 150 станица.  Такође за неколико седмица покрећемо „Врабац-сервис”. Реч је о четири мала електрична аутобуса, са 6 до 8 места који ће, без надокнаде превозити грађане и туристе по пешачкој зони – истакао је заменик градоначелника. 

Он је најавио и друге велике пројекте које ће покренути „Београдске електране” у циљу подизања енергетске ефиксаности у стамбеним зградама, попут санације фасада и замене столарија, а у циљу преласка на грејање по утрошеној енергији. 

–Сама чињеница да ћемо повезати топловодом Обреновац и Београд, а који сада отиче у реку Саву, смањиће за трећину куповину енергената за грејну сезону. Такође се ради на изградњи топлодалековода Коњарник – Винча, којим ће се из нове депоније допремати метан гас, такође за грејање. Посебно сам поносан што ћемо од 1. јануара бити први град у Србији, али и овом делу Европе који ће у потпуности укинути пластичне кесе – закључио је Весић. 

Секретарка Јандрић је додала да грађани данас на Тргу Николе Пашића имају прилику да се упознају шта раде градска јавна предузећа у домену одрживе енергије, али и да се упознају на који начин да уштеде енергију у својим домовима. 

Она је поновила да грађани могу да се распитају на који начин њихове зграде могу да буду енергетски ефикасније, а како би прешле на грејање по утрошку што је, према њеним речима, јако важно. Такође је истакла да се увелико ради на енергетској ефикасности школа, вртића и јавних зграда у Београду, подсетивши да су од прошле године у три школе и два дома здравља уграђени соларни панели. 

–Анализа је показала да 35 одсто штедимо енергију, само ако заменимо прозоре – закључила је ресорна секретарка.