среда, 12. јун 2019.

Градоначелник Радојичић: Београд je ове недеље светска престоница дечјe хирургијe

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић отворио је данас у Старом двору 20. Конгрес Европског удружења дечјих хирурга, који се одржава у нашем главном граду од 12. до 15. јуна и који је окупио више од 600 еминентних дечјих хирурга из целог света.

Радојичић је истакао да су овакви скупови одлична прилика за стицање нових контаката, знања и искуства из ове области. 

–Савремена медицина се мења изузетно великом брзином под утицајем дигитализације и великог броја информација, који представљају велики изазов за лекаре. Скупови попут овог су од великог значаја јер стручњаке инспиришу на нове идеје, унапређују начине рада и третман пацијента – рекао је градоначелник у свом поздравном говору. 

Он је нагласио да као дечји лекар на челу главног града посебно брине о здравственим условима за најмлађе. 

–Трудим се да поред обавеза у Граду Београду, барем једном недељно прегледам и оперишем пацијенте. Моја професионална мисија и омиљени пројекат је изградња нове дечје болнице Тиршове два. Она доноси нови концепт лечења деце и у центар ставља пацијента. Ова болница ће деци у Београду, Србији и региону омогућити услове лечења попут оних у иностранству – рекао је Радојичић. 

Обраћајући се својим колегама градоначелник је рекао да се веома радује што може да их угости и као лекар и као градоначелник и што разговарају о овом али и другим важним прojектима, о обезбеђивању што бољих услова за лечење деце.

–Свима желим да из наше престонице понесу много позитивних утисака, добрих контаката и нових сазнања. Београд има богату историју и разнолику културу, али га од других градова одвајају пре свега људи. Надам се да ћете осетити гостољубивост и енергију нашег града, као и да ћете нам се вратити – рекао је он и захвалио свима који су дошли и учинили да Београд на једну недељу буде престоница дечје хирургије. 

Радојичић је истакао да му је као дечјем хирургу посебно важан значај овог конгреса за српску медицину, јер је још један доказ да светска медицина долази код нас.

–Директну корист ће имати мали пацијенти, које ће лечити стручњаци које су у Београду едуковала светска имена из области дечје хирургије, што ће малишанима донети боље и квалитетније лечење. Београд се све боље позиционира на мапи светске медицине, уз велико залагање Министарства здравља које свакодневно ради на побољшању медицинских услуга у целој Србији. Овај конгрес доприноси и развоју конгресног туризма. Прошле године у нашем граду је остварено око 500 различитих конгресних сусрета, захваљујучи чему постајемо конкуретнији на листи конгресних места, те смо у овом делу Европе једни од лидерa у овој грани туризма – рекао је градоначелник и додао да је један од показатеља на ком се месту Београд налази када су у питању овакви велики конгреси чињеница и да је овај светски конгрес прошле године одржан у Паризу, а да ће следеће године бити у Бечу. 

Председница Европске асоцијације дечјих хирурга Ђована Риципетитони је захвалила градоначелнику Радојичићу и Београду на гостопримству и истакла историјске, географске, кулурне и еколошке предности нашег града.  

–Овде се окупило много хирурга из чак 66 државе, а организовано је све захваљујући председницима овогодишњег 20. Конгреса проф. др Марије Лукач и проф. др Сање Синђић Антуновић – рекла је Реципетитони.

Председница Удружења дечјих хирурга Србије проф др. Марија Лукач је захвалила градоначелнику на позиву да се конгрес отвори у Старом двору и гостима представила историјску важност овог здрања.   

–Овде се окупило веома много хирурга из чак 66 државе, а организовано је све захваљујући председницима овогодишњег 20. Конгреса проф. др Марије Лукач и проф. др Сање Синђић Антуновић – рекла је Реципетитони.

Председница Удружења дечјих хирурга Србије проф др. Марија Лукач је захвалила градоначелнику на позиву да се конгрес отвори у Старом двору и гостима представила историјску важност овог здања.