петак, 14. јун 2019.

Радојичић: Компанија „Меита” обезбедиће још 1.000 нових радних места

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас у друштву министра финансија Синише Малог и председника општине Обреновац Мирослава Чучковића новоотворену фабрику компаније „Меита” у обреновачком насељу Барич. 

Радојичић је изразио задовољство због отварања нове фабрике и рекао да је за њега, као градоначелника, од велике важности да се општина Обреновац развија. 

– Друга фабрика компаније „Меита” важна је карика у том процесу јер ће, пре свега, створити још 1.000 нових радних места. Прошли смо кроз нову фабрику, видели савремену технологију и уверили се да су радници задовољни. Директорка Ванг уверила нас је да са напретком радне снаге, у смислу квалификованости за обављање послова, иде и побољшање услова, односно зарада – рекао је Радојичић. 

Он је истакао да је за Обреновац изузетно важна и изградња ауто-пута до Чачка, који би требало да буде завршен до краја године. 

– Град Београд ће наставити да подржава општину Обреновац, као и осталих 16 општина, пре свега настојањем да обезбеди сву недостајаћу инфраструктуру. Са нама је данас и директор ЕПС-а, који ће изградњом трафостанице јачине 30 мегавата обезбедити стабилно снабдевање електричном енергијом. Равномеран развој свих београдских општина је наш приоритет, као и квалитет живота свих суграђана, без обзира на место становања – поручио је Радојичић. 

Министар финансија Синиша Мали истакао је да је презадовољан виђеним и подсетио да је на истом месту пре нешто више од три године постојала само стара и напуштена фабрика. 

– Мало ко је тада веровао да ће се овде налазити једна од најмодернијих фабрика која се бави производњом турбина за аутомобиле. У првој фабрици компаније „Меита” запослено је 2.400 људи, а у овој коју смо данас обишли још 400, уз напомену да компанији фали још 1.000 радника Сада имамо такву ситуацију да у општини Обреновац понестаје квалификоване радне снаге, док је пре неколико година ова општина имала једну од највећих стопа незапослености. Због тога је ова фабрика најбоља слика позитивних промена које се дешавају у Београду и Србији – рекао је Мали. 

Председник општине Мирослав Чучковић рекао је да је Обреновац данас место у Србији у којем се најбоље може видети да млади не би требало да напуштају земљу.

– Овде апсолутно не постоји млад човек који би желео да ради, а да није добио прилику. Као и прошле године, комплетна генерација Средње техничке школе добиће да потпише уговор за стални радни однос. У Обреновцу се производи више од половине електричне енергије потребне за функционисање Србије, а са другом фабриком компаније „Меита”, наша општина постаје и престоница српске аутомобилске индустрије. Приход од пореза на зараде наше општине је преко милијарду динара и то најбоље показује какву корист доноси ова фабрика и за грађане који овде не раде. То је новац који користимо за изградњу инфраструктуре и убеђен сам да ће добро пословање „Меите” мотивисати власника компаније да изгради и трећу фабрику – рекао је Чучковић. 

Директорка компаније Фиби Ванг рекла је да „Меита” има намеру да постане лидер у производњи компоненти за аутомобилску индустрију.