недеља, 16. јун 2019.

Весић: Чукарица ће постати највеће градилиште у Београду

Заменик градоначелника Београда Горан Весић присуствовао је данас у општини Чукарица прослави славе Силазак Светог Духа на апостоле (Духови). Свечаности су присуствовали и члан Градског већа Зоран Адамовић, амбасадор Душан Спасојевић, помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић, народни посланици, градски одборници и многобројни Чукаричани.

Честитајући славу свим Чукаричанима, Горан Весић је рекао да слава Духови обавезује све становнике ове општине да буду бољи од других јер је то дан када је установљена наша хришћанска црква.

– И до сада су се одлуке доносиле у интересу народа и то нас обавезује да и даље наставимо да радимо на исти начин и решавамо проблеме грађана. Баш као што црква води рачуна о сваком човеку, то мора да чини и општина, али она то не може сама, већ заједно са градом и републиком. Са поносом могу да кажем да ће Чукарица у наредним годинама бити највеће градилиште у Београду. На прагу смо да решимо проблем остружничког колектора, брзо ће бити завршен и вртић у Водоводској, а наш највећи пројекат – изградња метроа почеће одавде са Чукарице. Тај пројекат подиже цене станова и даје могућност да се више инвестира. Свака општина има своје проблеме и нема насеља које их нема, али ако сваке године решимо макар по један, постајемо боље место за живот људи – казао је Весић.

Он је истакао да народ не сме да се одрекне ни своје цркве ни своје традиције.

– Ми са поносом славимо своје славе и сећамо се наше историје. Са поносом ћемо подићи споменик Стефану Немањи, оснивачу наше државе, јер црква јесте формално одвојена од државе, али је она део наше историје, културе и свакодневице. Србија ће увек штитити своју цркву онако како је она штитила народ када није било државе, за време Турака, данас на Косову и Метохији и на другим местима. Ми заједно чувамо српски народ и чинимо да он напредује. Док је садашње власти, председника Александра Вучића, Владе Републике Србије и садашње београдске власти, Србија никада неће заборавити своју историју. Зато данас славимо и нашу прошлост, али се обавезујемо и шта ћемо радити у будућности – казао је Горан Весић.

Председник општине Чукарица и домаћин славе Срђан Коларић истакао је да се општина труди да буде сервис грађана.

– Желимо да чујемо проблеме, саслушамо потребе наших суграђана и да их заједно решавамо са нашим предузећима, градом и републиком. Добијамо више средстава, а то се сваки дан види у бољем животу наших суграђана. На нама је не само да решавамо комуналне проблеме већ и да бринемо о свим категоријама становништва, старима и младима. Само ове године Чукарица ће захваљујући граду добити три нова вртића, две фискултурне сале на Умци и у Остружници, реновирамо домове здравља и сваке године све више пројеката радимо. Молим све суграђане да будемо добре комшије и савесни како би нам свима било боље – рекао је Коларић и захвалио Граду Београду и Горану Весићу на разумевању за улагање у пројекте и решавaњу проблема на територији општине Чукарица.

Прослава општинске славе почела је јутрос светом архијерејском литургијом у Храму Светог Ђорђа на Бановом брду, а настављена литијом која се кретала Кировљевом, Пожешком, Улицом Петра Мећаве и Љешком до Шумадијског трга и зграде Општине Чукарица, где је у присуству домаћина и гостију обављен обред резања славског колача.