понедељак, 17. јун 2019.

Весић: Изградњом цевовода више од 450 домаћинстава у Обреновцу добиће боље снабдевање водом

Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас радове на санацији цевовода дуж Ваљевског пута у општини Обреновац који ће, када буде завршен, омогућити да више од 450 домаћинстава добије боље снабдевање водом, а нека од њих и прикључак први пут.

Весић је истакао да Град Београд са реализацијом великих пројеката какав је метро истовремено ради и на мањим пројектима који мање коштају, али сасвим сигурно значе живот људима. 

– Град Београд је само преко Дирекције за грађевинско земљиште у последње две године уложио у Обреновац скоро четири милиона евра. Данас почиње изградња водовода, дужине 4,2 километра, који треба да повеже делове Обреновца – Звечку, Велико поље па све до Стублина. То ће омогућити да око 450 домаћинстава добије боље снабдевање водом, а у делу Великог поља и да нека домаћинства која уопште нису имала воду добију прикључак – рекао је Весић. 

Према његовим речима, до новембра биће завршен овај посао у који ће град уложити око 60 милиона динара.  

Он је истакао да се већ са општином планира наставак изградње још око километар цевовода од Стублина како би се повезао део Обреновца према Убу, а то је 13 одсто општине без воде. 

– Суштина је да сваки грађанин има воду, канализацију, јавни превоз, све основне услове за живот, што до сада није био случај. То је разлог што смо ми у протеклих пет година уложили скоро пет пута више средстава у приградске општине него што је улагано у претходном периоду – истакао је Весић, додајући да све што се до сада урадило у Обреновцу није било могуће без заједничког рада града, републике и општине.

Он је најавио да ће половином јуна бити усвојен нови статут града на основу којег ће приградске општине добити много веће надлежности него што их имају сада.

– Општине ће добити могућност да издају грађевинске дозволе до пет хиљада квадрата, врше легализацију до три хиљаде квадрата, доносе своје урбанистичке планове и да имају своја јавна предузећа. Желимо да омогућимо општинама да самостално планирају свој развој – истакао је Весић.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић истакао је да све што је до данас урађено уз помоћ Града Београда представља гаранцију да ће и овај посао бити завршен. 

– Када се заврше ови радови на цевоводу биће извршена потпуна реконструкција Улице ђачког батаљона у дужини од 1,2 километра, чија је вредност 20 милиона динара. Све то показује да градска власт не третира Обреновац као крај, већ почетак Београда – истакао је Чучковић.

Председник Савета Месне заједнице Велико поље Лазар Пејић, у присуству свих председника месних заједница кроз које ће проћи цевовод, захвалио је свима који су заслужни да се реализује овај пројекат јер у овом делу Обреновца 40 одсто домаћинстава нема прикључак за градску воду.

Директор ЈКП „Водовод и канализација” Обреновац Бранко Матић нагласио је да је читав поступак урађен по фазама и да, када се све заврши, целокупна површина општине биће покривена водоводном мрежом како би свака кућа имала прикључак.

Догађају су присуствовали и председник Скупштине општине Обреновац Мирко Вранешевић и генерални директор ЕПС-а Милорад Грчић.