уторак, 25. јун 2019.

Регулисано постављање објеката у културно-историјским целинама

Образлажући Одлуку о измени и допуни Одлуке о комуналном реду, заменик градоначелника Горан Весић је рекао да је она у складу са оним што је усвојено на претходној седници када су културно-историјске целине стављене на управљање ЈП „Београдска тврђава”.

– Ми смо проглашене културно-историјске целине Доситејев лицеј, Кнез Михаилову, Топчидер, Косанчићев венац и Скадарлију, као и светосавски плато, који ће ускоро бити проглашен за културно-историјску целину, ставили под управљање ЈП „Београдска тврђава”. Сада на овај начин регулишемо постављање објеката. У питању су тезге које ћемо унифицирати и урадити их онако како треба. Надам се да ће уследити и одлука о томе шта може да се продаје на тим тезгама. Пошто креће реконструкција Куће Ђуре Јакшића, где се тренутно користи само приземље, то ће нам омогућити да у се Скадарлији направи информативни центар. Ту ће страни туристи моћи да купе сувенире и а на тај начин ћемо промовисати нашу традицију и културу – поручио је Весић. 

Донета је и Одлука о допуни Одлуке о одређивању комуналних делатности.

Секретарка за спорт и омладину Драгана Белојевић образложила је Одлуку о оснивању Привредног друштва „Мирко Сандић”д.о.о. Београд и оснивању Привредног друштва „25. мај Гале Мушкатировић”.

Такође су усвојена и решења о давању сагласности на Статут Театра „Вук”, о давању сагласности на Одлуку о измени Статута ЈКП ГСП „Београд” и ЈКП за изградњу и обављање превоза путника метроом и развој градске железнице у Београду, о давању сагласности на Одлуку о допуни Статута Дирекцје за грађевинско земљиште и изградњу Београда ЈП, о измени Статута ЈКП „Ветерина Београд” и изменама и допунама Статута ЈП за обављање делатности од општег интереса за град Београд „Београдска тврђава”.

Одборници су усвојили и Одлуку о изменама и допунама Одлуке о начину поступања са непокретностима које су у јавној својини Града Београда, односно на којима Београд има посебна својинска овлашћења, као и Извештај о раду Савета за здравље града Београда за 2018. годину.