среда, 26. јун 2019.

Весић најавио реконструкцију пасареле између Бановог и Јулиног брда

Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је данас пословни комплекс „Пасарела” на Бановом брду и том приликом најавио реконструкцију пешачког моста између Бановог и Јулиног брда, као и изградњу стамбено-пословног центра. 

Обиласку је присуствовао члан Градског већа Зоран Адамовић, председник општине Чукарица Срђан Коларић, као и стечајна управница компаније „Станком” Андријана Живановић. 

Весић је истакао да обично обилази локације на којима нешто почиње да се гради, док је, како је рекао, данашњи обилазак нешто специфичнији случај. 

– Пасарелу која повезује Баново и Јулино брдо видели су сви који су пролазили овим крајем. Упркос чињеници да је запуштена, веома је важна за становнике овог краја јер повезује готово 100.000 људи са Бановог брда, Јулиног брда и Жаркова. Комплекс око пасареле почела је да гради компанија „Станком”, која је у стечају. Радови су започети пре 20 година, али нажалост нису завршени, а од прекида радова комплекс није одржаван јер није било никога ко би се тиме бавио. Разговарао сам са председником општине Чукарица и стечајном управницом „Станкома” и постигли смо договор да стечајни управник покрене изградњу стамбено-пословног комплекса, како би се од тих средстава, пре свега, намирили повериоци – рекао је Весић. 

Према његовим речима, Град Београд и грађани ће на тај начин добити уређен комплекс око пасареле која повезује два насеља. 

– Драго ми је да имамо стечајне управнике који размишљају на овај начин, јер стечај не служи само да се распрода имовина, већ да се нешто ново изгради и на тај начин намире потраживања поверилаца, а да грађани добију нешто што ће им бити од користи. Драго ми је што се стечајна управница определила за ову опцију и имаће подршку Града Београда у смислу да ћемо издати грађевинску дозволу. Надам се да ће у наредних неколико месеци почети радови уколико се одбор поверилаца са тим сложи, а имаће препоруку од општине и града јер је ово корисна ствар. Створиће се нова вредност којом ће бити исплаћени повериоци, међу којима је и Град Београд, тако да имамо интерес да се овај пројекат реализује – додао је Весић. 

Он је нагласио да ће грађани, пре свега, добити уређену пасарелу, која неће изгледати као сада, већ ће бити безбедна и сигурна, те ће у том смислу сви бити задовољни. 

– Желим да решавамо проблем по проблем у Београду, а на овај нам је указао председник општине Чукарица, који се бори за грађане овог дела Београда. Ово је први пут у Београду да радимо на овај начин, да имамо стечајног управника који је активан и општину која хоће да помогне, да решавамо проблем са којим се грађани суочавају, а да притом ни град ни општина не улажу новац. Општина ће уредити степениште и расвету, као и обавити неке додатне радове, али мислим да смо генерално пронашли добар начин како да заједнички радимо – поручио је Весић. 

Председник општине Чукарица Срђан Коларић подсетио је да оштина на чијем је челу многе радове започиње на иницијативу суграђана. 

– Грађани су ми већ дуже време указивали на проблем пасареле који је превазилазио наше могућности, због чега смо се обратили граду. Заједно са компанијом „Станком”, која је у стечају, покушаћемо у што краћем року да завршимо овај посао. У питању је битна локација за грађане Чукарице, јер повезује Јулино брдо са окретницом аутобуса и трамваја на Бановом брду. Уколико све буде текло по плану, радови би могли да почну у августу – рекао је Коларић. 

Стечајна управница „Станкома” Андријана Живановић рекла је да је градња у стечају прилично неуобичајено решење, али, како је навела, уколико постоји воља свих страна, постоји и решење.