петак, 28. јун 2019.

Град плаћа превознике по километру – правила морају да се поштују

Приватни превозници имају уговоре са Градом Београдом на десет година, плаћени су по километру и зато не би смели да штеде на гориву и да не укључују климе, рекао је заменик градоначелника Горан Весић гостујући на Студију Б.

Он је подсетио да је јуче спроведен ванредни преглед аутобуса, стотинак је прегледано и код двадесетак установљено да клима ради и да може да се укључи. Возачи су, навео је, добили налог да не укључе климе.

– Приватници који возе, штеде гориво јер кад се укључи клима, онда се троши више горива. Сада ће сви да плате казну по два милиона динара и сада ћемо сваки дан да их кажњавамо. Они су добили могућност да возе и зарађују, а много добро зарађују, и видим да нико није изашао из посла, тако да морају да поштују правила. Ако су већ добили монопол да возе, онда морају да поштују правила. Ако имају климу, морају да је укључе – истакао је Весић.

То се односи и на ГСП, навео је Весић, и додао да данас има састанак са директорима тог преудузећа.

– Њима ћу такође рећи да ће бити кажњавани за сваки аутобус који има климу, а да није укључена. То је безобразлук и бахатост – нагласио је Весић.

Према његовим речима, приватни превозници су ту дуго, добијају уговор на десет година, значи имају сигуран посао, а Град Београд им плаћа по километру, без обзира на број људи у аутобусу.

– Кога будемо ухватили да је наставио тако да ради, раскинућемо уговор. То могу да разумем када је реч о Градском саобраћајном предузећу које још увек има неке старе аутобусе, али до краја септембра стижу још 184 нова аутобуса, већ је 70 стигло, па нећемо имати ниједан старији аутобус од „солариса” – казао је Весић и поручио да мора да се зна ред и неће моћи да се понаша свако како хоће.    

Он је изјавио да ће данас солидарну помоћ у износу од 41.600 динара добити комунални радници система у Београду – сва комунална предузећа.

– Мој договор са синдикатима био је да се тај новац исплати данас, а они по колективном уговору имају право да добију солидарну помоћ једном годишње. Замолили су да овог пута то буде у јуну, а не у новембру како смо исплатили прошле године – појаснио је Весић.

Град Београд ово чини како би им се одужио за њихов рад, навео је Весић, и додао да комунални радници обављају огроман посао јер за њих нема ни суботе ни недеље, после сваке манифестације чисте, раде у тешким условима, а на левој обали Дунава раде 24 сата.

– Они су то зарадили, то је зарађено крвавим радом и сматрам да је веома важно што ми на тај начин показујемо да бринемо о њима. Ова додатна помоћ није мала, то се формално зове помоћ, јер другачије не може да се зове по закону, то је зарађено и они су то заслужили – закључио је Весић.