недеља, 7. јул 2019.

Градоначелник Радојичић са председником руске компаније „Boos lighting group” о еколошком осветљењу Београда

Током боравка у руској престоници, градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је седиште компаније „Boos lighting group” и састао се са њеним председником Георгијем Босом са којим је разговарао о будућој сарадњи на новом концепту расвете у Београду.

– Тема нашег састанка је долазак ове компаније у Београд и њихово ангажовање на концепту еколошке расвете, с обзиром на то да смо у јануару потписали споразум о сарадњи. Сада сам имао прилику да видим како је ова компанија урадила сјајан посао у Москви. О томе сведочи и улично осветљење, осветљење мостова, паркова, као и декоративна расвета зграда. Уверен сам да ћемо и у Београду имати сјајне резултате од ове сарадње – казао је Радојичић.

Председник компаније Георгиј Бос је градоначелнику Радојичићу представио расвету коју производе у њиховим фабрикама у Русији, Немачкој и Шпанији. Нагласио је да су са ценама конкурентни, да њихова производња нимало не заостаје од водећих фирми у области уличне расвете на западном тржишту, али и да су им производи двоструко јефтинији и имају дужи гарантни рок. 

– Допало ми се и што школују кадрове на Kатедри за светлосну технику Московског енергетског института. Желе да добрим ученицима из Србије омогуће да се у Москви специјализују у овој области – истакао је градоначелник.

Споразум између Града Београда и компаније „Boos lighting group”, као једне од највећих компанија у области расвете поред „Сименса”, „Филипса” и важних кинеских и јапанских компанија, потписан је у јануару у Београду током посете руског председника Владимира Путина Београду.

– Нови концепт расвете града Београда значи, с једне стране еколошки прихватљивији начин осветљења, а с друге и велику уштеду у енергији, тако да су многи градови у Европи и свету прешли на тај начин осветљења. Договорили смо се да ћемо се посебно бавити декоративно-фасадном расветом која значајно може да се унапреди. Москва је данас изузетан пример Београду за овакав начин осветљења и због тога је сарадња са руским компанијама за нас врло значајна. Храм Светог Саве је један од најважнијих објеката на којем ће се прво радити пројекат фасадно-декоративне расвете – нагласио је Радојичић.

Градоначелник Радојичић боравио је у Москви од 4. јула до данас. Током посете руској престоници, састао се са градоначелником Москве Сергејем Собјанином и говорио је на Московском урбаном форуму. На маргинама форума, градоначелник је имао низ састанака, а један од њих је са диркеторком програма Уједињених нација за људска насеља (UN habitat) Mainmunah Moh Sharif.