уторак, 9. јул 2019.

На свим градским пројектима ради се максималним капацитетом

У Београду нема већих гужви јер је у овом периоду на улицама 35 одсто возила мање, што је и разлог зашто смо отворили нова градилишта, рекао је градски урбаниста Mарко Стојчић гостујући на Студију Б.

– У овом тренутку сви људи из Града Београда, јавних предузећа и компанија које су добиле послове на реконструкцији раде максималним капацитетом. Сви смо ту и трудимо се да не губимо ниједан сат јер су грађевински радови непредвидиви и проблеми су увек могући. Све што смо обећали, завршићемо 1. септембра и врло смо одлучни да тај рок испоштујемо. Трг републике, Топличин венац, парк Војводе Вука, Палилулска пијаца, саобраћајни део Карађорђеве, Улица 27. марта – све ће то бити завршено у недељи око 1. септембра – рекао је Стојчић.

Говорећи о изградњи јавне гараже у Васиној улици, Стојчић је истакао да, уколико тамо буду пронађени остаци Сингидунума, пројекат ће бити премештен на позицију Трга републике.

– У Васиној је планирана јавна гаража, али уколико тамо пронађемо централни део Сингидунума, као што археолози претпостављају, тамо гараже неће бити. Проналазак главне улице Сингидунума би била сјајна вест за Београд и не пада нам на памет, нити је ико икада помишљао да занемари археолошка налазишта – казао је градски урбаниста.

Он је истакао да се Трг републике гради по првобитном пројекту и да ниједна позиција није промењена.

– Све што тамо радимо, чинимо тако да у саобраћајном смислу буде одрживо, а и да град добије озбиљан трг. Саобраћај ту неће бити угрожен нити је ико имао идеју да тако нешто учини. Исто је и на Топличином венцу, где је измењен део Улице Вука Караџића у зони парка Војводе Вука и доњи део код хотела „Палас”. То је идеја архитекте Бране Јовина, аутора Кнез Михаилове улице и пешачке зоне, која обухвата и овај део  – рекао је Стојчић.