среда, 10. јул 2019.

Никодијевић: Грађанима леве обале Дунава систематски решавамо проблеме

Председник Скупштине града Никола Никодијевић обишао је данас породице из Улице Павла Ивића у Борчи чији су домови погођени недавном поплавом изазваном обилним падавинама. Обиласку су присуствовали секретарка за здравство Вера Дражић, секретар за управу Никола Прелевић, директорка Завода за биоциде и медицинску екологију Драгана Деспот и директор Центра за културу „Влада Дивљан” Љубиша Ђуровић.

Никодијевић је подсетио да је општински Штаб за ванредне ситуације Палилуле укинуо ванредну ситуацију на делу територије на левој обали Дунава и да данашња посета овом делу града има за циљ да се утврди како напредује санација терена.

– Први, ургентни део, одмах после изливања воде, урађен је на професионалан начин. Захваљујући стручном и професионалном раду свих служби није дошло до појаве инфекције ни зараза, а и даље настављамо да помажемо становницима овог дела града. Сада је на реду тражење системског решења за насеља на овој обали Дунава. Прошле недеље  потписан је уговор са Европском инвестиционам банком о пројекту изградње канализације, а динамика је таква да ћемо 35 милиона евра добити од ЕИБ-љ, а Град Београд уложиће око 13 милиона евра. Верујем да ће пројектовање бити готово до краја године и да ћемо од марта следеће године почети са извођењем радова – казао је Никодијевић.

Он је истакао да упоредо са тим треба радити на мрежи канала који постоје на левој обали Дунава.

– Нажалост, велики део канала био је или затрпан или преграђен, велика количина воде није имала где да оде и зато је дошло до задржавања атмосферских вода. Урадили смо мапирање целог терена, влада је издвојила 218 милиона динара „Србијаводама” које ће третирати све канале на левој обали и привести их намени. Када говоримо о санацији штете, до петка је био рок за пријаву свих оштећених. У Општину Палилула стигло је више од хиљаду захтева и у току је њихова обрада, па верујем да ће врло брзо грађани добити један део надокнаде. Она износи од једне до три просечне плате на територији града, што може достићи и до 200.000 динара по домаћинству. У међувремену је урађена је асанација читавог терена. Дезинсекција, дезинфекција и дератизација су обављене не само на терену већ и у стамбеним и помоћним објектима. Тренутно се у канале убацује ларвицид, а претходно је већ обављено запрашивање комараца. Вода за пиће доступна је на целој територији Палилуле, осим на подручју Попове баре где је на терену пет цистерни за становништво, вртиће, месну заједницу и друге објекте – казао је Никодијевић.

Директорка Завода за биоциде и медицинску екологију Драгана Деспот истакла је да се, поред свих других мера, много урадило и на превенцији и отклањању узрока потенцијалног настанка епидемије и заразе.

– До сада смо обрадили 2.200 домаћинстава, екипе су стално на терену, радимо дезинфекцију, дератизацију и сузбијање ларви комараца у каналима. Грађанима смо поделили средства која могу сами да убаце у своје септичке јаме, таблете ларвицида, средства за дезинфекцију руку и ту смо за сваку потребу грађана. Молимо грађане за стрпљење јер се не може све одједном урадити, али уверавам суграђане да ћемо обићи сва места и да ће посао бити обављен на најбољи начин – истакла је Драгана Деспот.