четвртак, 11. јул 2019.

Радојичић: Сарадња Београда и Уницефа за бољи живот деце у нашем граду

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић и директорка Уницефа у Србији Ређина де Доминићис потписали су данас у Старом двору Меморандум о сарадњи између Града Београда и Дечјег фонда Уједињених нација. 

Радојичић је подсетио да је партнерство Града Београда и Уницефа дугогодишње и истакао да је од великог значаја за престоницу Србије. 

– У претходним годинама имали смо пуно заједничких пројеката, од којих је један из домена неонатологије и даље у току. Заједно смо радили и на спречавању вршњачког насиља, што је такође веома значајна област и изузетно је важно да су сви друштвени субјекти укључени. Такође је веома важно да имамо подршку међународних партнера за та питања. Верујем да ћемо и у наредном периоду сарађивати, а меморандум који смо данас потписали отвара нове могућности за сарадњу – рекао је Радојичић. 

Према његовим речима, пуно фактора утиче на квалитет живота деце, али је важна и  правна регулатива која ће омогућити да општи услови живота за сву децу буду на вишем нивоу.  

– Од великог значаја су и пројекти који се тичу здраве исхране деце, што је глобални проблем чијим се решавањем позитивно утиче на здравље деце. Увек су актуелни проблеми злоупотребе и коришћења психоактивних супстанци, и сви пројекти из тог домена су за нас веома битни и верујем да ћемо заједнички радити на њиховом решавању. Током последњих неколико састанака говорили смо и о повећању броја дечјих игралишта, о њиховом прилагођавању деци са сметњама у развоју. Уницеф планира да отвори једно такво игралише на Ади Циганлији, што је такође пример добре сарадње и начина на који деци можемо да понудимо добре услове за правилан развој – рекао је градоначелник и додао да је јуче на општини Звездара отворио безбедније игралиште урађено по најсавременијим стандардима.

Он је истакао да је Град Београд током текуће године урадио много тога за најмлађе суграђане, па је тако сада у току реконструкција школа и обданишта у вредности од око милијарду динара. 

– Очекујемо да ове године сва деца која спадају у приоритетне групе, попут оних чија оба родитеља раде, не буду више на листама чекања за упис у вртиће. Када је образовање у питању, актуелан је читав низ програма, од којих један радимо заједнички са Уницефом, а тиче се правилног развоја деце предшколског узраста – рекао је Радојичић. 

Директорка Уницефа за Србију Ређина де Доминићис је нагласила да данас потписани Меморандум о разумевању говори о посвећености Града Београда да изгради равноправније друштво које ће функционисати у интересу сваког детета. 

– Предвиђамо активности из области просвете, здравства и заштите деце. У Београду живи 300.000 деце, што је четвртина укупног броја у Србији и верујемо да би велики градови требало да буду пример осталим, те нам је стога веома драго што склапамо овакво партнерство са српском престоницом. Меморандум који смо потписали предвиђа рад на побољшању предшколског и инклузивног образовања, неонатологију, изградњу инклузивнијих игралишта и развој у раном детињству. Партнерство са Београдом датира из 2014. године, из дана у дан напредује и представља одличну основу за даљу сарадњу – рекла је Ређина де Доминићис.