петак, 12. јул 2019.

Почела исплата помоћи за поплављена домаћинства, стигло 935 захтева

Средином недеље почела је исплата помоћи домаћинствима оштећеним у поплави која је задесила леву обалу Дунава, а средства износе од једне до три просечне плате у Београду, изјавила је градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић гостујући на РТС-у.

Она је прецизирала да од висине оштећења, које је утврдила посебна општинска комисија, зависи и висина помоћи, али да је поред тога Центар за социјални рад процењивао и социјални статус породица.  

– Захвални смо Влади Србије и председнику Алекандру Вучићу, који је први посетио житеље и обећао помоћ, али и целокупном тиму Центра за социјални рад захваљујући којима смо после седамнаест дана успели да примимо 935 захтева, да их обрадимо и већ од среде почнемо са исплатом помоћи – рекла је Станисављевићева.

Она је рекла да је Град Београд, у сарадњи са Градским центром за социјални рад, донео одлуку да се отворе пунктови у месним заједницама ових насеља како би се грађанима што више олакшало подношење захтева за помоћ. 

– Од првог дана, све градске службе су на терену, последице поплава на левој обали Дунава, у Овчи, Борчи, Крњачи, Котежу и Падинској скели су углавном саниране и живот се враћа у нормалу – рекла је Наташа Станисављевић.

Она је подсетила да је Град Београд потписао уговор са Европском инвестиционом банком за иградњу канализационе мреже, чиме се решава вишедеценијски проблем житеља ових насеља.

– Екипе Градског завода за јавно здравље и Градског завода за биоциде и медицинску екологију су нон-стоп на терену како би се санирале последице. Сви радимо тимски и после седамнаест дана можемо рећи да су резултати задовољавјући – истакла је Станисављевићева.

Говорећи о бескућницима у Београду, она је истакла да се у Прихватилишту за одрасла и стара лица у Кумодрашкој улици на смештају тренутно налази 113 корисника.

 – То је број који је отприлике исти као прошле године и то је нормално за летњи период. Апелујемо на људе који немају лична документа да се пријаве, а Закон о  пребивалишту и боравишту омогућује чланом 11. да грађанин, иако нема сталну адресу, може да се пријави на адресу Центра за социјални рад. Са личном картом свако може да уђе у систем социјалне заштите, што значи да има право на једнократну помоћ, бесплатан оброк, добија прилику за запошљавање, као и за социјални стан – истакла је секретарка за социјалну заштиту.

Она је поновила да људи треба да искористе сва права која имају и да је социјални систем Града Београда ту да им помогне.