петак, 12. јул 2019.

Током лета још места у вртићима

Повећање капацитета у вртићима до сада је од Секретаријата за образовање и дечју заштиту затражило и добило 11 предшколских установа од укупно 17, изјавио је градски секретар овог секретаријата Славко Гак.

Према његовим речима, додатна места била су могућа у вртићима у општинама Младеновац, Чукарица, Звездара, Гроцка, Лазаревац, Земун, Нови Београд, Обреновац, Палилула, Сопот и Вождовац.

– До краја лета планира се отварање још 500 места, а додатни капацитети биће обезбеђени изградњом монтажних вртића. Очекујем да ове године остваримо зацртани циљ да Београд нема листу чекања за децу која имају приоритет при упису – рекао је Гак за „Вечерње новости”.

Он је истакао да су завршени објекти у Бољевцима и Сопоту, као и да ће Основна школа „Јован Цвијић” на Палилули први пут у следећој школској години у септембру примити предшколце.

Гак је подсетио и да је одређено 17 локација где ће се градити нови монтажни вртићи, за које је започета процедура за почетак радова.

– Прва два вртића биће изграђена у Улици Милоја Закића на Чукарици и на Бежанијској коси. Родитељи који до сада нису уписали децу могу сачекати позив из предшколске установе или узети одбијеницу за субвенционисани боравак деце у приватним вртићима – рекао је Гак.

Он је оценио да се притисак на предшколске установе евидентно смањује будући да је обухват деце предшколским образовањем у Београду у овом тренутку премашио 70 одсто.