уторак, 16. јул 2019.

Француски генерал Пијарон де Мондезир добија улицу у Београду

На осмој седници Комисије за споменике и називе тргова и улица Скупштине Града Београда, која је одржана данас, усвојена је иницијатива Удружења књижевника Србије да се једна улица у Београду назове по француском генералу Пијарону де Мондезиру у знак захвалности за све заслуге које је учинио за српски народ током Првог светског рата.

Према речима председнице ове комисије Андрее Радуловић, Пијарон де Мондезир био је саборац српском народу у оба балканска рата и сведок страшних страдања у Првом светском рату. 

– У образложењу иницијативе наводи се значај мисије Пијарона де Мондезира за српску војску који је несагледив. Мисија је послата у помоћ исцрпљеној и гладној српској војсци која се у децембру 1915. године нашла на обалама Јадранског мора. Евакуација српских снага је отпочела 17. јануара и окончала се крајем фебруара. Током та два месеца из Албаније је евакуисано 145.000 људи. Француски генерал је спровео процес евакуације и реорганизације војске уклонивши све пропусте савезника. Уз његову помоћ исцрпљена војска се опоравила и постала можда и најважнија карика Источне армије, која је, према мишљењу војних стручњака, одиграла пресудну улогу у поразу Централних сила у Првом светском рату – рекла је Радуловићева.

Она је подсетила да је Пијарон де Мондезир последњи пут боравио у Србији 11. новембра 1930. године на церемонији откривања Споменика захвалности Француској на Калемегдану. На пријему код краља Александра, поред Ордена белог орла првог степена и командирског крста Карађорђеве звезде, додељен му је и новоустановљени Орден југословенске круне.

– Предлог је да се, симболично, један део Улице Тадеуша Кошћушка, који се ослања на Калемегдан код Споменика захвалности Француској и на почетак Париске улице, назове Улицом Пијарона де Мондезира, док ће други део улице, од Цара Душана до Дунавског кеја, остати Улица Тадеуша Кошћушка – истакла је Радуловићева.

Председница Комисије за споменике и називе тргова и улица нагласила је да су на данашњој седници усвојени и предлози одлука о утврђивању назива улица и других делова насељених места на територији градских општина Земун и Сурчин. 

– На наредној седници градског парламента пред одборницима Скупштине града ће се наћи укупно 3.192 предлога улица за именовање, и то у градским општинама Обреновац, Младеновац, Лазаревац, Нови Београд, Земун, Сурчин, Сопот и Барајево – рекла је Андреа Радуловић и додала да ће именовањем неименованих улица на територијама наведених градских општина бити завршен пројекат Владе Републике Србије ажурирања Адресног регистра за Град Београд.