среда, 17. јул 2019.

Никодијевић: Нов статут Града Београда приближиће управу грађанима

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић најавио је данас да ће се седница Скупштине града, на којој ће се, између осталог, наћи и Предлог новог статута Града Београда, одржати 25. јула. Он је гостујући у „Београдској хроници” рекао да је управо стигло позитивно мишљење о Нацрту новог статута из Министарства државне управе и локалне самоуправе, чиме се стекао услов да се овај највиши акт нађе на дневном реду седнице градске скупштине. 

– Промену Статута чекамо од 2011. године, када је извршена последња измена и која је била крајње неповољна по општине. Први и основни циљ јесте да процес одлучивања приближимо грађанима због чега велик број надлежности враћамо општинама. Тако грађани из удаљених делова више неће морати да долазе у центар Београда да би могли да заврше неки административни посао – рекао је Никодијевић, најављујући да ће се у општинама отварати и информативно-услужни центри ради лакше комуникације са грађанима. 

Никодијевић је најавио и да је направљена разлика између приградских и градских општина. Приградске општине могу да оснивају своја комунална предузећа, уз сагласност града, такође да доносе урбанистичке планове, а кад је реч о легализацији, у њиховој надлежности сада ће бити легализација објеката до три хиљаде квадрата, док ће градске општине моћи да легализују објекте до 400 метара квадратних, уз услов да све буде у складу са законом. На овај начин, додао је Никодијевић, растеретиће се надлежни градски секретаријат који је до сада имао више од 275 хиљада захтева за легализацију. Град Београд, прецизирао је Никодијевић, обезбеђиваће средства за рушење оних објеката које није могуће легализовати. 

– Део одлучивања делегирамо, дакле, на општине, јер оне саме боље знају и брже могу да решавају проблеме грађана – истакао је Никодијевић.

На дневном реду наћи ће се и ребаланс буџета, а како је најавио председник Скупштине града, општине ће бити равноправне у расподели средстава, једнако као што и Град Београд равномерно инвестира у све делове. 

– Пет и по милијарди динара је више новца од планираног, а највише средстава биће распоређено у области образовања и дечје заштите, као и у путну инфраструктуру – прецизирао је Никодијевић.