петак, 19. јул 2019.

Весић: Нова саобраћајница на левој обали Дунава важна због системског решавања проблема канализације

Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је данас завршне радове на изградњи саобраћајнице Нова 5, која се простире од Панчевачког пута до насипа на Дунаву, на територији општине Палилула. Весић је овом приликом истакао да ће се изградњом ове саобраћајнице створити услови за почетак функционисања привредне и „слободне зоне” на овој локацији, а истовремено омогућиће се и приступ црпној станици и будућем постројењу за пречишћавање отпадних вода „Крњача”. 

Догађају су присуствовали в.д. директора Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Душица Анђелковић и представници Општине Палилула. 

Весић је прецизирао да су у радове уложена 154 милиона динара, те да ће ова улица вероватно врло скоро добити нов назив. 

– Ова улица показује како се системски решава проблем канализације на левој обали Дунава. Истовремено, као веза за нову привредну зону, улица ће бити значајна и за отварање фабрика и нових радних места – рекао је заменик градоначелника. 

Он је подсетио да је раније овде изграђена канализациона црпна станица „Крњача 1”, са везом на колектор на Панчевачком путу где би, такође, могло да се очекују радови, како би и тај колектор био спреман да постане део система. У току је и друга фаза изградње канализације у насељу „Браће Марић”.

Весић је напоменуо да и на Зрењанинском путу постоји око 900 метара колектора, док је план да укупна дужина колектора буде око седам километара. 

– Поред тога, очекује се изградња црпне станице „Крњача 2”, а недалеко одавде налазиће се и фабрика за прераду отпадних вода која ће примити све фекалне воде из будуће канализације на левој обали Дунава. На тај начин ће прерађена вода одлазити у Дунав и неће загађивати реку – нагласио је Весић, истичући да се и са друге стране прави фабрика за прераду отпадних вода „Велико село”. 

Весић је додао да Град Београд интензивно ради на реализацији свих сегмената великог пројекта како би од пролећа, када изградња канализације буде кренула пуном паром, па у наредне две до две и по године грађани на левој обали Дунава коначно имали канализацију. Због свега тога, град је остварио сарадњу са ЕИБ ради обезбеђивања кредитних средстава за даљи развој система канализације на овом подручју. 

Заменик градоначелника је подсетио да је Влада Републике Србије издвојила скоро 2,5 милиона евра за чишћење канала на левој обали Дунава, а за тај посао одређене су „Србијаводе”. 

– Од 1. августа почиње припрема за чишћење канала, а планирано је да се очисти 179 километара канала у овом делу града. Приоритет су канали који се налазе у насељеним местима и тај посао би требало да буде завршен до краја године – рекао је Весић и додао да ће на том послу радити заједно „Србијаводе”, Општина Палилула, уз контролу градске грађевинске инспекције. 

Весић је рекао да истовремено почиње реконструкција црпне станице „Рева 1”, што није рађено јако дуго.

– На основу свега овога, грађани могу да виде да Град Београд улаже огромне напоре и велики новац како би лева обала Дунава постала достојно место за живљење – рекао је Весић.