субота, 20. јул 2019.

Никодијевић: Ребалансом буџета до више новца за дечију заштиту, образовање и путну инфраструктуру

Одборници Скупштине Града Београда одлучиваће на седници у четвртак, 25. јула, о промени Статута Града Београда и ребалансу буџета који се ради јер су приходи већи од планираних за 5,4 милијарде динара, тако да укупан буџет, заједно са буџетима градских општина, износи 134 милијарде динара, рекао је председник Скупштине града Никола Никодијевић за Танјуг.

Он је истакао да је у питању огромно повећање у односу на пре седам година, када је буџет био око 70 милијарди.

– Новац ће бити искоришћен на најбољи могући начин по Београђане. Највеће повећање намењено је дечијој заштити и образовању, у износу од  2,1 милијарде динара. Ове године ћемо субвенционисати 76.000 деце у вртићима, градским и приватним, што је рекордна цифра. Ако узмемо у обзир да је пре пет година у београдске вртиће ишло 49.000 деце, а сада 76.000, види се колики је то напредак – нагласио је Никодијевић.

Председник Скупштине града је навео да је циљ да за годину дана у Београду више нема листи чекања за место у вртићу и додао да је у плану реконструкција постојећих и изградња нових предшколских установа.

– Велико повећање иде и у путну инфраструктуру. Трудимо се да сваке године реконструишемо што већи број улица не само у централним општинама већ и на читавој територији града. Предвиђено је и 30 милиона динара више за четврти покушај вантелесне оплодње – рекао је Никодијевић и додао да је за путну инфраструктуру предвиђено повећање од милијарду и 82 милиона динара.

На дневном реду седнице је и промена Статута Града Београда, која предвиђа да општине добију већа овлашћења.

– Обећали смо да ћемо дати већа овлашћења београдским општинама, да ћемо се трудити да извршимо прерасподелу надлежности, неку врсту децентрализације послова који постоје у Градској управи и усвајањем овог статута стичу се услови за тако нешто. Променом статута биће омогућено да градске општине имају већа овлашћења јер ће моћи да издају грађевинске дозволе до 1.500 квадрата и легализују објекте до 400 квадрата  – истакао је Никодијевић.

Када је реч о приградским општинама, Никодијевић је навео да ће оне, осим легализације и издавања дозвола, моћи да доносе урбанистичке планове и, уз сагаласност Града Београда, оснивају своја комунална предузећа.

– Процес издавања дозвола, када су у питању приградске општине, биће много једноставнији. Људи који раде на локалу сигурно знају боље шта су потребе њихових житеља и њихови реални проблеми и сада ће моћи брже и на много ефикаснији начин да их решавају – рекао је Никодијевић.

Према његовим речима, циљ промене Статута Града Београда је да систем буде једноставнији и приступачнији за грађане.

– Сматрамо да ни то није довољно јер су многе општине територијално и по броју становника велике и да би требало додатно поједноставити систем и комуникацију са грађанима и у што већој мери укључити их у процес одлучивања и доношења одлука. Промена Статута предвиђа и отварање информативно-услужних центара у деловима општина што ће омогућити грађанима да за завршавање административних послова не морају да одлазе у општине, већ ће то моћи да ураде у местима где живе. Када је реч о урбанизму, на дневном реду је једна од најважнијих одлука о изради плана за постављање моста који ће спојити Нови Београд и Аду Циганлију. То би, пре свега, требало да буде један пешачко-бициклистички мост, који ће омогућити грађанима Новог Београда да лакше дођу до Аде Циганлије, али не аутомобилима. Гледамо како да решимо проблем паркирања на новобеоградској страни, да људи могу да дођу до моста, паркирају аутомобил, а онда бициклом или пешице пређу на Аду Циганлију – рекао је Никодијевић.

Он је додао да ће на седници бити још планова који се тичу других делова Београда, међу којима је и план за топлану у Реснику.

– Желимо да постојећу станицу која је на мазут заменимо станицом на гас, која ће бити еколошки много прихватљивија, тако да ће ефекат грејања насеља Ресник бити много бољи него до сада – истакао је Никодијевић.

Одборници ће расправљати о изменама и допунама програма уређивања и доделе грађевинског замљишта за ову годину, о управљању комуналним, инертним и неопасним отпадом, о изменама Одлуке о оглашавању, као и о изменама Одлуке о Градској управи Града Београда. На дневном реду биће и Предлог одлуке о конверзији потраживања Града Београда по основу неизмирених уступљених јавних прихода у трајни улог у капиталу Друштва за превенцију инвалидности и радно оспособљавање инвалида „Заштитна радионица” д.о.о. Београд са стањем на дан 31. мај 2018. године, са припадајућом каматом до 17. априла ове године. Одборници ће по скраћеном поступку одлучивати о разрешењу и именовању директора и в.д. директора и чланова управних и надзорних одбора у појединим градским предузећима и установама, као и о разрешењу и именовању чланова школских одбора у појединим основним и средњим школама.