понедељак, 22. јул 2019.

Почиње 22. ликовна колонија у Гроцкој

Свечано отварање 22. ликовне колоније Oпштине Гроцка одржаће се у среду, 24. јула, с почетком у 20 часова. Како је саопштено из ове општине, манифестација се одржава у оквиру 52. „Грочанских свечаности”. Традиционална уметничка смотра у Гроцкој трајаће до 28. јула у Ранчићевој кући, седишту Центра за културу Гроцка, затим у простору заштићене културно-историјске амбијенталне целине „Грочанска чаршија” и на другим локацијама општине Гроцка. 

Ликовна колонија свој уметнички концепт заснива на инспиративном окружењу и ауторском печату учесника, током које ће бити представљена ретроспективна изложба радова насталих на претходним уметничким окупљањима, уз наступ музичког дуа Дамир Савковић & Славко Манђука.

На колонији ће учествовати следећи уметници: Весна Мартиновић Маровић, Мила Гајин, Весна Цветић, Биљана Марковић Крагуљац, Дијана Андрејић Арсић, Стефан Петронијевић, Сава Мишић, Иван Радојевић, Драго Јечменица и Константинос Пателис Милићевић, а гости колоније су Марион Дедић, Иван Карафиловски и Ненад Стојков.

Савет Ликовне колоније чине председница ГО Гроцка Живадинка Жижа Аврамовић (председница Савета), чланови Већа за културу ГО Гроцка Зоран Марков и Петар Теофиловић, директорка Центра за културу Гроцка Зорица Атић и сарадница Центра за културу Гроцка Марион Дедић.

Ликовна колонија Општине Гроцка традиционалан је уметнички догађај „Грочанских свечаности”. Имајући на уму да је основана 1997. године, да свега две градске општине негују ову врсту уметничког окупљања и да је кроз ову ликовну манифестацију до сада прошло више од две стотине уметника, она данас спада у културне манифестације од значаја за град.