понедељак, 12. август 2019.

Градоначелник Радојичић: Београд и Беч продубљују сарадњу

Градончелник Београда проф. др Зоран Радојичић разговарао је данас са послаником у бечкој Скупштини Немањом Дамњановићем, првим послаником српког порекла у Бечком парламенту.

Радојичић је рекао да као градоначелник настоји да Београд развија међународну сарадњу, јер често главни град може да има и дипломатску улогу.
Први човек Београда је истакао да се управо сарадњом главних градова унапређује и билатерална сарадња две земље. Међународном сарадњом Београд отвара врата и свим нашим привредницима, култури, спорту, подвукао је Радојичић.

На састанку је било речи и о могћности да се „побратиме”, једна од београдских општина и један од округа града Беча.

Немања Дамњановић, посланик у бечкој скупштини, је рекао да су у Бечу живели многи знаменити Срби, који су спајали две земље и два града, што жели да настави као први српски посланик у бечком парламенту.

На интересовање градоначелника за српску заједницу у Бечу, Дамњановић је указао да званични подаци показују само број држављана Србије, по којима у Бечу живи 112.000 Срба, али да је велики број Бечлија, са аустријским држављанством, српског порекла, па се број креће око 250.000.

Тим бројем, додао је, српска заједница представља највећу и најзначајину заједницу у граду који броји око два милиона становника.

Дамњановић је казао да, као посланик, жели да буде мост два града и две земље, као и да допринесе поспешивању веза српске дијаспоре са матицом.

Указао је и да 11. бечка општина – Симеринг (Simmering) – жели да се братими са једном од београдских општина.

Градоначелник Београда, иначе, боравио је пре неколико месеци у званичној посети аустријској престоници, током које је представницима Града Беча разговарао о унапређењу сарадње у области јавног превоза, примене концепта паметних градова, организације здравственог система.

Он је тада изразио уверење да сарадња два града, као и размена искустава у областима културе и образовања могу бити корисне за обе стране и подсетио да око 200 младих из Србије студира у Бечу.