понедељак, 12. август 2019.

Обележен Дан младих „Tрaнсфoрмaциja oбрaзoвaњa”

Веома је битно да питање младих у нашем граду и нашој земљи увек буде на веома важном месту јер нема будућности без бриге о младима и без правог приступа проблематици која прати младе нараштаје, поручио је помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић на манифестацији која је уприличена у просторијама „Инкубатор Гнездо” поводом међународног Дана младих.

Догађају су присуствовали и министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић, заменик директора Канцеларије за младе Града Београда Немања Марковић, вршилац дужности пoмoћника министрa омладине и спорта Урoш Прибићeвић, као и вршилац дужности подсекретара за спорт и омладину Града Београда Никола Рајичић.

Младеновић је рекао је Београд град који нуди шансу младима и различитим мерама допринео да што више младих остане у Београду и Србији.

– Ми смо са разлучитим реформама у образовању, потребом да се усмеримо ка оним профилима који су актуелнији у свету, допринели да се наши млади овде образују али и да привучемо неке друге младе људе из других крајева света. То је веома важно за наш град и на томе ћемо радити заједно са Београдским универзитетом и Владом Србије. Питање запослења је такође свеприсутно, посла имамо али немамо довољан број људи који хоће те послове да раде. О томе са младима треба да разговарамо. Битне су и друге политике, политика здравство, културе, спорта и уопште начина живота – истакао је Младеновић.

Београд је, додао је, последњих година створио посебан дух и начин живота и постаје веома значајна и важна дестинација, а свему томе допринели су млади.

– Трудимо се да градском политиком допринесемо да проценат младих незапослених буде све мањи. Он сваке године и јесте све мањи. Како би млади остали у земљи важан је и стамбена политика, а председник републике је у инвестиционом плану и најавио изградњу станова за младе брачне парове. Град Београд управо стамбеном политиком ствара услове да млади овде граде своју будућност – закључио је Младеновић.

Славица Ђукић Дејановић је цитирајући Фројда навела да млади имају две обавезе, да раде и да воле. Она је подсетила да је Дан младих установљен 1999. године у седишту Уједињених нација.

– Имамо младост која уме да ради о чему сведоче резултати на бројним такмичењима из хемије, физике, научних активности, спортова. На данашњи дан треба да се подсетимо задатака који стоје пред друштвом у вези са младима и чињенице да ће млади у наредној деценији бити носиоци друштвеног развоја. Због тога са њима треба разговарати о свим битним задацима који чекају нашу државу – нагласила је она.

Немања Марковић је рекао да је циљ да сваки дан у години буде дан младих, а да се за тај циљ морају изборити управо млади људи.

– Морате бити довољно упорни, храбри и да се држите свог пута чак и када сте несхваћени – поручио је Марковић и рекао да су врата Града Београда и Канцеларије за младе увек отворена.

Урош Прибићевић је рекао да ће то Министарство настојати и даље да порджава и охрабрује идеје и пројекте младих.

Тема овогодишњег Дана младих је „Tрaнсфoрмaциja oбрaзoвaњa”, а у оквиру које Канцеларија за младе Града Београда организује низ радионица и трибина како би скренули пажњу на  проблеме, културна и правна питања омладине, ученика и студената.