уторак, 13. август 2019.

Условити издавање употребне дозволе доказом о кретању отпада

Директор ЈКП „Градска чистоћа” Mарко Попадић поздравио је данас акцију Града Београда на сузбијању дивљих грађевинских депонија. 

– У Београду има више десетина дивљих грађевинских депонија и то је, слободно могу да кажем, полумафијашки посао. Довољно је да видите снимке објављене у медијима како грађевинска мафија јуче евакуише камионе и механизацију са дивље депоније на Чукарици пошто им је дојављено да стижу комунална милиција и полиција, па да вам буде јасно о каквој је мафији реч – истакао је Попадић.

Директор овог градског предузећа нагласио је да дивља депонија на Чукаричкој падини није једина, већ да их има још, и то усред Београда. 

– Рецимо, испод Панчевачког моста, па на бившој депонији у Батајници, на једној приватној парцели на Бежанији према Сурчину. Закон каже да земља и сав грађевински отпад може и мора да се депонује на званичним депонијама, а у Београду је то депонија у Винчи. Ова дивља депонија на Чукаричкој падини направљена је на траси метроа, чиме су они који су је направили угрозили овај пројекат – рекао је Попадић, који се запитао да ли стварно Београд треба да бира између дивљих депонија и метроа.

Он је подсетио да су пре неколико дана на локацији према Сурчину толико насипали парцелу да је ниво земље скоро дошао на метар од жица далековода, што је довело у животну опасност сваког ко би туда прошао. Свеједно је њима, како је навео, да ли ће неко да погине, важно је да су они зарадили дивљим насипањем.

Попадић је истакао да ће у име ЈКП „Градска чистоћа” данас званично затражити да се Град Београд обрати Влади Србије да изменом подзаконских аката уведе као обавезни документ без кога не сме да се изда употребна дозвола потврду о кретању грађевинског отпада. 

– То значи да ће сваки инвеститор морати да докаже да су сав грађевински отпад, као и ископана земља предати на званичну депонију у Винчи. Без те потврде више нема издавања употребне дозволе, па нека инвеститори воде рачуна о томе где извођачи одвозе отпад. Време је да се уведе ред у ову област. Да више не може да се депонује отпад где коме падне на памет јер се тако одузимају приходи граду и уништава наш град – рекао је Попадић.