среда, 14. август 2019.

Саобраћај у Карађорђевој 1. септембра, Трг републике два месеца пре рока

Главни градски урбаниста Марко Стојчић обишао је данас радове у Карађорђевој улици и потврдио да ће ова саобраћајница 1. септембра бити отворена за саобраћај, што важи и за Трг републике, за који је првобитни рок био 25. октобар, што значи да ће радови бити окончани готово два месеца раније. Догађају је присуствовала и в.д. директора Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Душица Анђелковић. 

Стојчић је истакао да су радови у Карађорђевој изузетно обимни, будући да се ради и на замени комплетне инфраструктуре на великој дубини, и нагласио да је првобитни рок за крај радова на Тргу републике био више од два месеца дужи.

– Налазимо се у Карађорђевој улици и сходно обећањима желим да потврдим да ће 1. септембра овде бити пуштен саобраћај трамваја, јавног превоза и путничких аутомобила. Исту потврду можемо да дамо за Трг републике, где ће саобраћај кренути 1. септембра, што значи да су рокови апсолутно испоштовани. Грађани би требало да знају да смо јако тешко дошли до овог циља, будући да је првобитни рок био готово два месеца дужи за комплетну реконструкцију Трга републике и ову фазу реонструкције Карађорђеве улице – рекао је Стојчић.

Он је указао да се на лицу места може видети да се испод коловоза на великој дубини одвијају велики инфраструктурни радови. 

– Све инсталације су у потпуности замењене, што значи да је обим радова био изузетно велики. Следи уређење пешачких зона и приобаља уз Карађорђеву улицу, али је за Београђане, у ситуацији када имамо велики број радова и градилишта, најважније да ће 1. септембра Карађорђева и Трг републике бити у функцији за саобраћај. Исто важи за Топличин венац и парк Војводе Вука, где ће саобраћај моћи да функционише као и раније, осим у делу Улице Вука Караџића, који се налази уз парк – додао је Стојчић. 

Према његовим речима, притисак на грађане у смислу великог броја радова сигурно не би био толики да се у прошлости радило овим интензитетом. 

– Радници предузећа којима су поверени радови јесу под константним притиском, пре свега због схватања потребе да грађани Београда што пре на располагању имају уређен град и уређене саобраћајнице – закључио је Стојчић.