среда, 14. август 2019.

Радојичић: Без застоја у решавању захтева за легализацију

Не постоји застој у одлучивању по захтевима које су грађани поднели, а који се односе на легализацију, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић за „Београдску хронику”.

Говорећи о Одлуци о промени Статута Града Београда, која је ступила на снагу почетком августа, Радојичић је казао да се из тог разлога очекује појачана активност градских општина. 

– Градске општине дужне су да у року од 60 дана од дана ступања на снагу Статута Града Београда изврше усклађивање својих статута и морају да преузму незавршене предмете најкасније до 1. јануара 2020. године.  Све до овог датума, како их градске општине буду преузимале, предмети ће се и решавати. Дакле, не постоји вакуум у решавању, већ се само ради о динамици преузимања, што је уобичајено приликом промене надлежности – истакао је градоначелник.

Он је подсетио и да се једна од битних надлежности које је Град Београд овим статутом пренео на градске општине односи на обављање послова из области уређења слободних површина унутар блокова, уређења зелених површина и дечјих игралишта. 

– Један од мотива за преношење ове надлежности градским општинама јесте чињеница да ће оне, у координацији са грађанима, ове послове обављати још ефикасније, што ће допринети бољој општој уређености града. Посебно су значајне промене статута које се односе на надлежности приградских општина, пре свега у урбанистичкој и комуналној делатности. Оне које су пренете на поједине градске општине из области урбанизма убрзаће динамику покривености града планском документацијом, чиме ће се створити услови за још бржи економски развој града. Сматрам да није на одмет још једном поновити да је циљ доношења овог статута био да се настави са децентрализацијом како би градска, односно општинске управе биле што ефикасније у пружању услуга Београђанима. Наравно да поверавање нових надлежности обавезује Град Београд да приликом доношења буџета за наредну годину определи градским општинама средства за извршавање тих надлежности – нагласио је градоначелник Радојичић.