четвртак, 15. август 2019.

Градоначелник Радојичић: Радови на Кули Гардош одвијају се по свим потребним стандардима и процедурама

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас радове на реконструкцији Куле Гардош где се заједно са председником општине Земун Дејаном Матићем уверио да све тече по плану, упркос чињеници да су током претходних неколико дана услови за рад били веома тешки због великих врућина.

Градоначелник је том приликом истакао да је присуство стручњака Завода за заштиту споменика културе Града Београда од велике важности, јер они прате радове који се одвијају по свим потребним стандардима и процедурама.  

– Кула Гардош је један од најлепших београдских видиковаца, са којег се пружа заиста посебан поглед на наш град. Реч је о великој туристичкој атракцији, о чему сведочи велики број туриста из Кине које смо овде срели и са којима смо имали прилику да разговарамо. Они су одушевљени, а још је упечатљивија изјава туристичког водича који је истакао да долази сваке године и да из године у годину Земун постаје све уређенији и лепши. За председника општине и мене нема већег комплимента од такве изјаве јер је то доказ да се улаже велики труд како би наш град привукао још више туриста, али и обезбедио већи квалитет живота свих наших грађана – рекао је Радојичић.

Он је прецизирао да је пројекат реконструкције Куле Гардош вредан 34 милиона динара, од чега је 12 милиона обезбедило Министарство правде преко опортунитета, 12 Министарство трговине, телекомуникација и туризма, а 10 милиона динара Град Београд.  

– Ради се и реконструкција приступних степеништа и прилаза, за шта је општина обезбедила 15 милиона динара. Наставићемо да радимо на оваквим и сличним пројектима, а подсетио бих на реконструкцију више од 70 фасада у Земуну, што је посао који се такође обавља у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе Града Београда. Све то ће општину Земун, али и Београд, учинити лепшим и бољим местом – нагласио је градоначелник Радојичић и додао да је рок за завршетак комплетне реконструкције 15. новембар.

Председник општине Земун Дејан Матић изразио је задовољство што је имао прилику да угости градоначелника на једној од најзанимљивијих земунских локација.  

– Велики број задовољних туриста које смо видели поуздан је знак да смо на правом путу. Спроводимо јединствену политику која даје резултате, а наше најаве да ће Земун постати велико градилиште свакодневно се остварују – истакао је Матић, додавши да се радови на изградњи пристана за међународне бродове такође одвијају по плановима, што ће умногоме обогатити туристичку понуду Земуна и Београда.