субота, 17. август 2019.

Положени венци на Споменик обешеним родољубима на Теразијама

Секретар за културу Иван Карл и државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић положили су данас, у име Града Београда и Владе Републике Србије, венце на Споменик обешеним родољубима на Теразијама. 

Карл је истакао да је овај варварски чин окупатора показао сво безумље фашизма.

– Са друге стране показало се сво херојство непокореног града, грађана Београда и Србије. На нама је да се заувек сећамо људи који су стрељани и обешени зато што су се супротставили колективном злу, а заправо су се борили за оно што су идеали модерног човечанства – мир, слобода и равноправност – казао је Иван Карл.

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић истакао је да ће држава наставити да и даље негује традиције ослободилачких ратова.

– Окупатор је вешањем родољуба на Теразијама желео да покаже шта је све у стању да уради, како би спречио отпор нацистичкој Немачкој. Ради се о гнусном злочину, који је у европском Београду изазвао гнев и незадовољство грађана и учврстио их у отпору према окупатору – казао је Антић.

Венце на споменик у име СУБНОР-а Београда положио је председник градске организације Борa Ерцеговац, а пошту убијенима одале су и делегације ове организације са општине Сопот, представници Удружења 6. личке дивизије Никола Тесла и грађани Београда.

Немачке окупационе власти су 17. августа 1941. ухапсиле петорицу припадника Покрета отпора у Београду, мучиле их и стрељале у дворишту затвора. Њихова тела су остављена да данима висе на стубовима јавне расвете на Теразијама, а циљ окупатора је био да заплаши народ Србије и одврати га од ослободилачке борбе. Споменик обешеним родољубима на Теразијама подигнут је 1983. године.