недеља, 18. август 2019.

Ауто-пут „Милош Велики” понос Србије

Нови ауто-пут је на понос целе Србије и све што се гради има за циљ спајање српског народа, рекао је данас председник Александар Вучић по доласку на наплатну рампу Обреновац на ауто-путу „Милош Велики”, који ће вечерас бити пуштен у саобраћај.

Председника Србије на почетној тачки нове деонице дочекали су градоначелник Београда Зоран Радојичић, министарка грађевинарства Зорана Михајловић, министар финансија Синиша Мали, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председник општине Обреновац Мирослав Чучковић, представник српског народа у Црној Гори Андрија Мандић, као и кинеска амбасадорка Чен Бо и представници кинеске компаније ЦРБЦ, која је учествовала у изградњи.

Председник Вучић је оценио да ћемо наредна четири месеца имати чеп на Остружници и у Баричу, али да ће се након 18. децембра отворити пут до Сурчина. Указао је да је видео петљу која се гради и да ћемо на том путу имати најлепши и најмонументалнији мост преко Саве и Колубаре.

– Имаћете тада суштински ауто-пут Београд–Чачак – рекао је Вучић на наплатној рампи Обреновац, која је прва тачка обиласка ауто-пута „Милош Велики” на деоници од Обреновца до Љига, а која ће вечерас свечано бити пуштена у саобраћај. 

Он је навео и да зна колико је труда било потребно да би се овај пројекат спровео у дело. 

– Пре то није било могуће, али можемо то после 2014. године и тешких финансијских реформи – рекао је председник и додао да је данас срећан јер су кинески партнери заинтересовани за градњу пута Београд–Зрењанин, док кинеска фирма гради и деоницу ауто-пута Прељина–Пожега.

Пренео је и да је добио обећање данас од кинеских представника да ће та деоница бити отворена пре краја 2021. године.

– То значи да ће се од Београда до Пожеге стизати са сат и 15, сат и 20 минута, максимално, до Златибора за мање од два сата, до Ужица за сат и по – истакао је председник Вучић.

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић је истакао да се данас обележава крај реализације успешног пројекта – изградње ауто-пута „Милош Велики”, али и почетак нових успеха.

– Као градоначелник морам да истакнем још један важан моменат за Београд – данас је потписан уговор за изградњу деонице од Новог Београда до Сурчина. Славимо успех, али се на њему не заустављамо. Ово је важна година због оволиког броја реализованих, великих инвестиционих пројеката, посебно инфраструктуних, што је, пре свега, резултат заједничког рада председника Александра Вучића и Владе Републике Србије – рекао је градоначелник, нагласивши да ће се од данас од Београда до Чачка стизати знатно брже и безбедније.

Овај део ауто-пута „Милош Велики” од изузетне је важности, јер ће растеретити саобраћај на Ибарској магистрали, а значајно ће приближити Западну Србију и Београд, пошто ће се од Обреновца до Чачка стизати за сат времена.

Траса ауто-пута Е-763 представља крак Трансевропске магистрале, која повезује њен основни правац од Гдањска до Атине и Истанбула са Јадранским морем и луком Бар.

Нови ауто-пут од Обреновца до Љига дужине је 62,7 километара, а чине га деонице: Обреновац–Уб дужине 26,23 километра, Уб–Лајковац дужине 12,5 километара, где се приликом изградње део у укупној дужини од 2,5 километра морао санирати због лошег квалитета и Лајковац–Љиг дужине 23,98 километара. Тако ће деоницом Љиг–Прељина, која је већ у саобраћају, у саобраћајној функцији бити 103 километра Ауто-пута Е-763 Београд – Јужни Јадран. 

Деоница Обреновац–Љиг је пројектована за брзине од 130 km/h, ширине је 28,4 метра с брзом, средњом и зауставном траком и чине је 42 моста и надвожњака, где је најдужи мост дугачак преко 580 метара, а на њој је безбедности ради и око 200 километара одбојне ограде.

 

 

 

Фото: Танјуг