понедељак, 19. август 2019.

Никодијевић: Београд ће имати широке саобраћајнице и лепо уређене тргове

Председник Скупштине града Никола Никодијевић рекао је гостујући на Телевизији „Хепи” да ће велики број радова, који се тренутно изводе у граду, бити готов 1. септембра када почиње нова школска година.

– Трг републике ће, како је и најављено, бити отворен 1. септембра и неће бити измена у саобраћају. Он ће добити нови светски изглед попут тргова у европским метрополама. Оплемењен је садницама, а добиће и ново осветљење које ће га учинити још атрактивнијим. Трамвајски и ауто-саобраћај у Карађорђевој ће такође почети да функционише 1. септембра. Након тога следи демонтажа Старог трамвјаског моста и његов премештај, а локацију ће одредити грађани – истакао је Никодијевић.

Говорећи о Калемегдану као првој дестинацији туриста, Никодијевић је навео да ће ускоро бити реконструисан споменик „Победник”, који је био у лошем стању јер деценијама није одржаван.

Он је најавио да ће у наредних недељу дана почети радови на Савском тргу, који ће, како је рекао, бити нови симбол града.

– Упоредо ће бити реконструисана и Савска улица и њено повезивање са новим Булеваром Вудро Вилскона код Палате правде. Када то буде завршено, стећи ће се услови за будућу реконструкцију Улице кнеза Милоша. Све то измениће набоље изглед нашег града – нагласио је Никодијевић.

Он је најавио и реконструкцију Булевара патријарха Павла, који ће спојити Раковицу са Мостом на Ади. Подсетио је да је већ измештена река Топчидерка, што је омогућило изградњу четири коловозне траке са трамвајском пругом у средини.

– Сви ти радови изискују промене у саобраћају и захваљујем Београђанима на стрпљењу и разумевању, јер ћемо на крају радова добти функционалније и лепше саобраћајнице – казао је Никодијевић.

Говорећи о вртићима, он је нагласио да данас у београдским вртићима има 76 хиљада деце због чега су у систем укључени и приватни вртићи, како би што већем броју деце било омогућено да похађа вртић.

– Верујем да ћемо изградњом нових вртића у наредне две године укинути листе чекања те да неће бити деце која неће бити уписана у вртић. Право сваког детета је да буде уписано у вртић без обзира на то да ли је запослен један, оба или ниједан родитељ. Очекује се да листа од неколико хиљада деце која су на чекању буде анулирана за две године – закључио је Никодијевић.