уторак, 20. август 2019.

Радојичић обишао радове у Карађорђевој: Инфраструктура кључ даљег развоја Београда

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас радове на реконструкцији Карађорђеве улице, где се уверио да радови теку по плану и истакао да ће 1. септембра улица бити отворена за саобрћај, а наставиће се са радовима на околном уређењу. Радојичић је нагласио да се на терену налази велики број радника, као и да су присутни и представници Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда, који врше надзор радова. 

– Веома је значајно да најважније саобраћајнице, односно њихова реконструкција буде завршена до 1. септембра. Остало је још доста да се уради, али верујем да ће рокови бити испоштовани. Велики број инфраструктурних радова одвија се истовремено јер у градску инфраструктуру дуго времена није улагано на адекватан начин, па имамо случајеве да у појединим деловима града датира из шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година прошлог века – рекао је Радојичић. 

Он је нагласио да је разговарао са радницима којима није лако да раде по високим температурама, али се и уверио да дају свој максимум. 

– Пред нама је 1. септембар када ће се највећи број суграђана вратити са одмора. Желимо да смањимо тај велики притисак који се неминовно очекује када је интензитет саобраћаја на градским улицама у питању. Желим да нагласим да ће радови на одређеним локацијама у граду бити настављени и после 1. септембра, јер имамо читав низ планова за уређење града који би требало да буду реализовани у наредном периоду – истакао је Радојичић. 

Градоначелник је рекао да је одговорна политика председника Вучића довела до ситуације у којој постоји новац потребан за инвестиције. 

– Квалитетна и нова инфраструктура је важна за наш град из више разлога, од којих је најважнији квалитет живота Београђана. Ипак, не би требало заборавити ни остале разлоге попут привреде, јер страни инвеститори веома воде рачуна о адекватној инфраструктури пре него што уложе новац. Осим тога, развој Београда у правцу „паметног града” такође зависи од квалитетне инфраструктуре, а исто важи и за даљи напредак у туризму – казао је Радојичић. 

Како је навео први човек престонице, након комплетне реконструкције Карађорђеве, која укључује и уређење приобаља – Каламегдан, Косанчићев венац и Кнез Михаилова улица биће директно повезани са овим делом града. 

– То ће бити изузетно атрактиван потез за туристе који често долазе у овај део града, на обалу Саве. Уређење Карађорђеве ће допринети повећању броја туриста, који ће, верујем, бити задовољни свим оним што им је на располагању – објашњава Радојичић и истиче да је ово година великих радова у центру Београда. 

– Наглашавам да је ово година у којој смо почели реконструкцију инфраструктуре најужег центра Београда. Овде се не ради само о реконтрукцији улица, већ о свеобухватним радовима. Користимо прилику да обновимо комплетну инфраструктуру, све инсталације су нове, обим радова је изузетно велики. Потпуно сам свестан проблема које су грађани имали због радова. Захвалан сам на стрпљењу које су Београђани показали до сада и даље показују током свих радова у централном делу Београда. То је велика подршка за овако велике захвате у централном делу, а сви смо свесни чињенице да ће Београд после свих радова бити знатно лепши и функционалнији – закључује Радојичић.