уторак, 20. август 2019.

Објављени конкурси за иновативне делатности, самозапошљавање и унапређење туристичко-угоститељске понуде

Град Београд објавио је данас jавни конкурс за доделу средстава за подршку развоја иновативних делатности и самозапошљавања незапослених лица, као и jавни конкурс за доделу субвенција за унапређење квалитета туристичко-угоститељске понуде на територији града Београда за 2019. годину који трају до 20. септембра, саопштено је из Секретаријата за привреду.

Секретар за привреду Милинко Величковић истакао је да се конкурс за доделу средстава за подршку развоја иновативних делатности и самозапошљавања незапослених лица реализује четврту годину заредом у циљу подршке самозапошљавању, развоја нових иновативних и високотехнолошких производа, услуга и процеса, стварања нових технолошких предузећа, повећања конкурентске способности привредних субјеката и укључивања у међународне тржишне токове.

Према његовим речима, право на доделу средстава имају незапослена лица која имају стечено високо образовање, иновативну бизнис-идеју и држављани су Републике Србије, са пребивалиштем на територији града Београда. 

– Овај програм се спроводи у оквиру Акционог плана за запошљавање Града Београда за 2019. годину који има за циљ јачање капацитета пословне инфраструктуре у области ИТ индустрије. Предмет јавног конкурса је додела бесповратних финансијских средстава за подршку развоја иновативних делатности и самозапошљавања, за покриће трошкова инфрастуктурних и стручних услуга у Научнотехнолошком парку Београд у првој години пословања – рекао је он и додао да ће након спроведеног јавног конкурса, Град Београд пружити подршку најбољим иновативним предузетничким подухватима у њиховом развоју.

Предмет јавног конкурса за доделу субвенција за унапређење квалитета туристичко-угоститељске понуде на територији града Београда за 2019. годину је додела бесповратних финансијских средстава привредним субјектима у максималном износу од милион динара за куповину једног или више основних средстава, односно машина и опреме, за развој руралног (сеоског) туризма ради унапређења квалитета туристичко-угоститељских капацитета. 

Како је Величковић прецизирао, право на доделу средстава имају микро и мала предузећа и предузетници, са седиштем на територији града Београда. Опредељена средства износе 20 милиона динара и намењена су за унапређење квалитета туристичко-угоститељске понуде. 

– Циљ доделе субвенција привредним субјектима је развој руралног (сеоског) туризма унапређењем постојеће туристичко-угоститељске понуде на територији града Београда у објектима у којима се пружају услуге смештаја, исхране и пића или само исхране и пића, опремљеним у етно-стилу и чији ентеријер и понуда јела и пића која се припремају и услужују одговарају етно-обележјима, а који се налазе у сеоском окружењу на руралном подручју територије града Београда, као и етно-ресторанима за унапређење постојећих капацитета и квалитета услуга у којима се пружају услуге исхране и пића, а који су опремљени у етностилу чији ентеријер и понуда јела и пића која се припремају и услужују одговарају етно-обележјима и налазе се на територији града Београда – рекао је Величковић, додајући да Град Београд на овај начин наставља да промивише и подржава туристичко-угоститељску понуду у граду.

Текст оба конкурса са пријавом и осталим информацијама могуће је пронаћи на званичном сајту Града Београда www.beograd.rs у рубрици Градски огласи, конкурси, тендери.