уторак, 20. август 2019.

Весић: Завршен највећи културни пројекат ове године

Заменик градоначелника Горан Весић, заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић и секретар за културу Иван Карл обишли су данас Историјски архив Београда где је завршена реконструкција два депоа са најсавременијим системом заштите од пожара, системом климатизације и грејања, као и постављаном ЛЕД расветом. 

Весић је истакао да је данас важан дан за културу града Београда, јер је ове године завршен највећи културни пројекат у престоници у који је уложено више од 140 милиона динара.

Ове године је у Београду завршен највећи пројекат из области културе. Завршена су два деопа, величине око 1.200 метара квадратних, у који је смештено око 13 километара архивске грађе. Реч је о најсавременијим условима чувања, са одређеном температуром и заштитом од пожара – истакао је Весић и додао да је у питању најсавременији систем чувања у Србији. 

Он је истакао да је реч о историји града Београда и додао да је веома важно да се архивска грађа коначно чува на правилан начин. 

Такође, Весић је најавио и нова улагања у Историјски архив Београда, као и изградњу нове зграде поред постојеће. 

– Нова зграда ће омогућити корисницима Архива услугу која је примерена 21. веку. Такође смо покренули неколико пројеката дигитализације архивске грађе. Први је дигитализација грађе о животима људи који су убијени у логору Старо сајмиште током Другог светског рата. Успешно смо дигитализовали око 3.500 картон о Јеврејима који су убијени. Примерак тог пројекта је предат Музеју Холокауста у Вашингтону, други прмерак сам лично предао Меморијалној установи за жртве и хероје Холокауста „Јад Вашем” у Јерусалиму, док је трећи примерак остао у Историјском архиву Београда – указао је заменик градоначелника. 

Он је додао да је завршена дигитализација свих картона из Полицијске управе града Београда о пријави боравка, све од 1839. године. До краја године ће бити завршена дигитализација близу 500.000 црквених књига, православне и католичке вероисповести са тероторије града, најавио је Весић. Такође, како је додао, урадиће се дигитализација урбанистичких и техничких пројеката, међу којима су сви пројекти зграда до седамдесетих година прошлог века, као и пројекти свих зграда са Новог Београда које су грађене до деведесетих година 20. века. 

У најави је дигитализација и пословних књига која ће омогућити грађанима да решавају своје статусе пред ПИО фондом, а све у складу са намером Владе Републике Србије да сва историјска грађа буде дигитализована, јер то нашим грађанима омогућава брзо и ефикасно решавање проблема који се односе на пензионе захтеве у предузећима. Улагањем у Историјски архив Београда не чува се само историја града и наше колективно сећање већ и грађанима омогућавамо да на брз и ефикасан начин дођу до потребних података, како би решили своје потребе пред другим државним органима – закључио је Весић и захвалио извођачима и Секретаријату за инвестиције Града Београда на урађеном великом послу.  

Директор Историјског архива Београда Драган Гачић поновио је да је данас велики дан за Архив и културу града Београда. Како је истакао, реконструисани депои омогућавају много бољи рад на чувању и смештају архивске грађе. У питању су најмодернији системи климатизације, грејања и што је најбитније – противпожарног система, истакао је Гачић и захвалио Горану Весићу јер ће подржати пројекте из области дигитализације.