среда, 21. август 2019.

Весић: Нова градилишта и после 1. септембра, креће реконструкција Булевара патријарха Павла

Нова градилишта у Београду отварају се и после 1. септембра, када почиње реконструкција Булевара патријарха Павла, који води од Раковице према Мосту на Ади, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић гостујући на ТВ „Хепи”.

Он је прецизирао да за време реконструкције неће бити затварања саобраћаја, а услов за ове радове било је измештање тока Топчидерске реке како би се направиле још две траке.

– За нешто дуже од годину дана добићемо четири саобраћајне траке, што ће омогућити да коначно људи са Видиковца и Раковице могу да дођу до Моста на Ади – рекао је Весић.

Према његовим речима, у наредних недељу дана креће реконструкција Савског трга која ће бити завршена до фебруара идуће године. 

– То ће бити један велики пешачки трг, аутомобилски и трамвајски саобраћај ићи ће по ободима, а у средини ће се налазити споменик оснивачу српске државе Стефану Немањи. План је да од 10. септембра почнемо са рестаурацијом фасаде и крова на згради старе железничке станице, која ће постати један од објеката културе. Савски трг биће већи од Трга републике и налазиће се на месту укрштања две линије метроа – рекао је заменик градоначелника. 

Говорећи о будућем изгледу Трга републике, Весић је истакао да сви велики европски градови имају велике масивне тргове на којима је велики простор који одаје снагу тог трга и града. 

Он је рекао да је било време да Београд добије такав трг – уређен простор и подсетио да су ту раније биле жардињере које ничему нису служиле, затим испуцао асфалт и киосци.

– Трг је сада уређен како треба, постављен је најквалитетнији гранит, урађена је улица, такође у граниту, која ће бити зона успореног саобраћаја. Посађена су 53 стабла, што је за 19 више него раније, биће постављене и „паметне клупе” које имају соларне панеле, пуњаче за мобилни телефон, бежични интернет. Трг ће се користити за разне манифестације, концерте, ту ће бити пребачен и комплетан новогодишњи програм са Трга Николе Пашића, као и велико клизалиште. Током децембра и јануара на тргу ће бити организовани догађаји намењени деци – појаснио је Весић и додао да ће већ у првој седмици септембра на тргу бити одржана опера на отвореном Народног позоришта. Народно позориште ће ту имати трећу сцену где ће одржавати разне манифестације.

Према његовим речима, Трг Николе Пашића ће такође бити реконструисан у складу са пројектом који је усвојен на међународном конкурсу. 
Још 2015. године спроведен је конкурс за четири трга у Београду, у оквиру којег смо уредили како ће изгледати Трг републике, Трг Николе Пашића, плато између Скупштине Србије и Пионирског парка и Дечанска улица.

– Фонтана ће бити промењена и преуређена, али ће остати ту где јесте. На том месту је некада био и паркинг, као што је био и на Тргу републике, али град се мења. Фонтана ће дакле ту остати, а посао су добиле угледне домаће архитекте. Тај конкурс је спровело Друштво архитеката Београда, трг ће бити лепши и на њему ће бити организоване различите манфестације – казао је Весић.

Како је нагласио, све што кажу стручњаци биће урађено. Постоји Завод за заштиту природе, „Зеленило – Београд”, навео је он и додао да је 2014. године у Београду око 14 одсто града било покривено зеленом површином, а данас је око 15 процената. За свако посечено стабло саде се два, а сада ће се садити три.

Весић је истакао да ће Град Београд у овој години на већим игралиштима направити посебне реквизите, како би се та игралишта прилагодила деци са посебним потребама. 

– У Београду је неопходно да се уради неколико инклузивних игралишта. Надам се да ћемо у овој години урадити већ прве реквизите, а један од првих паркова који ће бити тако опремљен јесте онај на Ушћу, где смо зелену површину преуредили у најлепши парк – казао је Весић.

Он је додао да је урађено близу 200 прилазних рампи у стамбеним зградама за особе са посебним потребама.  

– У овом тренутку немамо на чекању ниједан захтев за рампу. Користим и ову прилику да позовем грађане који имају проблем са прилазом у своју зграду да пошаљу захтев Секретаријату за социјалну заштиту, а Град Београд ће о свом трошку поставити прилазну рампу. То је још један доказ како се овај град развија и брине о људима – истакао је Весић и подсетио да се уређеност једног друштва огледа у томе како се оно брине о мањинама, деци и најстаријим суграђанима. 

Он је додао да је у плану изградња новог прихватилишта за стара лица, јер је постојеће подигнуто још у време градоначелника Бранка Пешића. Такође је споменуо да је већ отоворено ново прихватилиште за децу у Улици Живка Давидовића које је урађено по свим светским стандардима. 

Када је реч о уписима деце у вртиће, Весић је указао да су и на том плану урађене велике ствари. 

– Приватни вртићи су пре три године уведени у систем. Данас у Београду има око 75.000 деце која су корисници те услуге, што је 71 одсто од укупног броја малишана у Београду. На овај начин Београд је већ испоштовао препоруку Владе Србије да тај проценат у свим локалним самоуправама буде минимум 70 одсто. Град Београд је ту препоруку испоштовао шест година раније, пре задатог рока. Такође, Град Београд кроз субвенције плаћа око 3,5 милијарди динара годишње за вртиће и није четири године повећао цене услуга у вртићима, која је око 5.600 динара. Због те неодговороне бивше градске власти, Град Београд је до сада у обавези да врати родитељима око три милијарде динара – указао је заменик гарадоначелника.