четвртак, 22. август 2019.

Наставља се чишћење канала на левој обали Дунава

Почињемо да градимо канализациону мрежу на левој обали Дунава у марту, а новац је обезбеђен из Европске инвестиционе банке и буџета Града Београда, чиме испуњавамо обећање председника Србије Александра Вучића дато становницима овог дела града, рекао је члан Градског већа Драгомир Петронијевић гостујући на ТВ „Хепи”.

Он је подсетио да је у току чишћење 186 километара канала који имају улогу да вишак воде спроведу у речно корито. Канали су у великој мери били запушени због бацања отпада у њих, пa je вода током протеклих великих киша продрла у куће. 

– Зато смо домаћински кренули у тај посао. Сви смо на терену заједно са механизацијом и људи нас виде свакодневно. Сви сарађујемо са становницима ових насеља, инспекција је такође на терену, а од понедељка ће се радови појачати јер крећемо са шест тачака, од улива па надаље како би канали били проходни и служили својој намени – казао је Петронијевић.

Петронијевић је као посебан проблем који се мора решити у наредном периоду означио постојање септичких јама.

– Мноштво септичких јама је спроведено директно у канале, што није по закону нити је добро за окружење и здравље људи који живе на левој обали Дунава. Све те јаме морају бити затворене. У марту почиње изградња канализације и потребна нам је сарадња суграђана да тај посао буде урађен онако како правила струке захтевају. Желимо да проблем буде системски решен и да Београд буде боље место за живот. Канале ћемо одржавати, они морају бити отворени и када спречимо улив из септичких јама, они ће постати украс насеља са леве обале Дунава – рекао је Драгомир Петронијевић.