четвртак, 22. август 2019.

Традиционална туристичка атракција „Карневал бродова” 31. августа на Сава променади

„Београдски карневал бродова” биће одржан у суботу, 31. августа, од 16.30 до 23 сата на Сава променади, од Бранковог моста до Газелe, најавио је на данашњој конференцији за новинаре у Старом двору помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић.

Младеновћ је рекао да је у питању 15. карневал, који у правом смислу речи и спушта Београд на реке.

– Предстојећи карневал бродова је једна посебна манифестација која не само да представља излазак Београда на реке него са тим и завршавамо летњу сезону у предивнoм амбијенту и атмосфери која је ових 15 година пратила карневал. Ово је манифестација која представља низ различитих догађаја и учесника који дају свој допринос да карневал буде успешан, тако да имамо један празник на рекама. У наредном периоду планирамо да ојачамо и оживимо туристички превоз на рекама, односно обилазак града са река како бисмо их приближили и грађанима и туристима. Надам се да ћемо на тај начин Београд да приближимо европским градовима и привучемо већи број туриста – истакао је Младеновић и позвао Београђане да дођу на Сава променаду.

Директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић навео је да карневал бродова представља дух Београда и да већ пет година заредом има рекродне резултате у броју доласка и у броју ноћења туриста, те да је Београд прво научио да живи са туризмом, а после и од туризма.

– „Београдски карневал бродова” био је звезда водиља у смислу како и шта треба да се ради када је реч о туризму и манифестацијама. Ову манифестацију не бисмо могли да реализујемо без помоћи, пре свега Града Београда, али и служби на градском и републичком нивоу. И ове године позивам све оне који имају пловила и одговарајуће дозволе да нам се придруже на карневалу – рекао је Поповић и истакао да је ово породична манифестација, те да ће значајан део програма бити посвећен најмлађима.

Вељко Ковачевић, помоћник министра за водни саобраћај и безбедност пловидбе у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, истакао је да ово министарство даје пун допринос одржавању карневала, како би безбедност учесника била на највишем нивоу.

– Нa „Бeoгрaдскoм кaрнeвaлу брoдoвa” мoгу дa учeствуjу сaмo плoвилa кoja имajу урeднe рeгистрaциje, a учeсници трeбa дa вoдe рaчунa o прoписaнoм брojу члaнoвa пoсaдe и дa чaмцимa управљају само они који за то имају дозволе – рекао је Ковачевић и aпeлoвao нa учeсникe дeфилea плoвилa дa нe кoнзумирajу aлкoхoл.

Помоћница директора за програмску делатност Дечјег културног центра Београда Леонтина Вукомановић казала је да ће радионице које се целе године одржавају у ДКЦ-у сада бити приближене Београђанима и гостима карневала и додала да је специјалн гост овог карневала Сергеј Ћетковић са програмом за децу.

Овај догађај организује Туристичика организација Београда под покровотељством Скупштине Града Београда, у сарадњи са бројним градским службама и партнерима.