четвртак, 22. август 2019.

Градоначелник Радојичић: Усвојено идејно решење за дечју болницу „Тиршова 2”

Усвојено је идејно решење за дечју болницу „Тиршова 2”, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић након састанка радне групе за праћење реализације овог пројекта. Град је ангажовао Урбанистички завод Београда да на основу идејног решења који је радна група усвојила приступи изради пројекта, чиме се стварају услови за даљи рад на новој болници.

Радојичић наглашава да ће зграда бити једноставна за сналажење пацијентима и другим корисницима, као и да је важно да се сви у њој осећају пријатно и лакше поднесу тегобе због којих су дошли у клинику. 

– Идејним решењем предложено је да болница има осам спратова који ће се простирати на око 33 хиљаде метара квадратних. Још четири подземне етаже површине око 28 хиљада квадрата омогућиће паркинг за 600 аутомобила. „Тиршова 2” ће имати директан излаз на ауто-пут, у два смера, као и приступ из правца Делиградске – појаснио је Радојичић и додао да je локација која је изабрана и сама изазовна, али с обзиром на то да је намера да болница буде у центру Београда, то је по анализи и најбоља могућа локација. 

Циљ је, казао је градоначелник Београда, да се нова зграда уклопи у место на коме ће се налазити, а зато су, како је истакао, важне и саобраћајнице које треба да омогуће пацијентима што бржи и лакши приступ.

– Студија изводљивости ће бити готова у септембру. Радимо транспарентно у сарадњи са представницима радне групе, клинике и града и жеља нам је да дођемо до најбољег могућег решења. „Тиршова 2” не представља само велики пројекат већ и потпуно нови приступ нашим малим пацијентима у модерној болници какве имају њихови вршњаци у најсавременијим земљама света – закључио је први човек Београда.