петак, 23. август 2019.

Весић: Београдски џез фестивал ове године и у Новом Саду

Заменик градоначелника Београда и председник Организационог одбора Београдског џез фестивала изјавио је данас за Студио Б да ће један концерт Београдског џез фестивала бити организован у Новом Саду. 

– Срећан сам јер је Град Београд потписао данас уговор са Градом Новим Садом, па ће један концерт са Београдског џез фестивала бити у Новом Саду. У питању је концерт младог британског џез музичара Хенрија Спенсера који наступа са квинтетом Џанкшр. Овај млади музичар има само један албум иза себе, али је добио неколико престижних награда и сјајне критике у угледним листовима попут „Гардијана”. Послењих година британска џез сцена је препорођена, а предводник новог таласа је Спенсер. Зато смо и желели да га ове године упознају и београдска и новосадска публика, јер је у питању музичар пред којим је светска каријера – рекао је Весић и додао да ће концерт бити одржан 27. октобра у новосадској Синагоги.

Весић је рекао да је идеју да Београдски џез фестивал изађе ван оквира Београда добио ове године када је Аја Јунг организовала програме Београдског фестивала игре у Вршцу и Новом Саду и када је видео какав пријем публике су имали ови програми. 

– Тада сам позвао градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића и предложио му да један концерт са Београдског џез фестивала буде организован у његовом граду, што је он одмах прихватио, на чему сам му захвалан – рекао је Весић. 

Он је рекао да сматра да је нормално да се уметнички програми београдских фестивала попут Бемуса, Битефа, Београдског џез фестивала и других приказују ван Београда јер „наша обавеза јесте да ове уметничке програме прикажемо и другим грађанима Србије”. 

– Зато ће један концерт Београдског џез фестивала ове године бити организован у Новом Саду, а верујем да ћемо следеће године имати концерте у Крагујевцу или Нишу, који је познат као град џеза – поручио је заменик градоначелника Београда.