петак, 23. август 2019.

Весић: Чишћење фасада убудуће искључиво посао „Градске чистоће”

ЈКП „Градска чистоћа” добиће искључиво право за чишћење фасада, а одлука о томе биће донета на наредној седници Скупштине града, најавио је заменик градоначелника Горан Весић гостујући на ТВ Студио Б.

– Убудуће ће бити обавезно да се на фасаде после чишћења наноси течно стакло које ће омогућавати да се нови графити могу очистити само водом јако брзо. Врме је да на тај начин почнемо да штитимо наш град попут Берлина и Лондона, који издвајају знатна средства за ову намену. Зато ће наш следећи корак бити да тражимо да један од услова за добијање грађевинских дозвола за зграде буде наношење течног стакла на зграде у висини од два метра – рекао је Весић.

Он је додао да ће се прописати да у градским зонама које су значајне за туризам, сва правна лица попут банака, локалне самоуправе и пословних зграда, имају обавезу да у року од годину дана очисте своје фасаде и да их одржавају чистим. 

– То ће контролисати комунална милиција јер нема разлога да они који остварују профит радећи у нашем граду, било да је то банка, пошта, или нека фирма, не чисте своје фасаде. Тиме ћемо се активно позабавити у наредном периоду – најавио је заменик градоначелника.

Он је додао да ће се регулисати и питање коришћења електричних тротинета и најавио да ће Град Београд наредне недеље упутити иницијативу надлежним министарствима да се то законски уреди. 

– Зaистa je нeвeрoвaтнo дa сaдa мoжeтe дa вoзитe eлeктрични трoтинeт бeз икaквe дoзвoлe, без кациге и без обзира да ли стe мaлoлeтнo лицe. Вози се без правила, на улици, на тротоару. Правила за бицикле се знају, исто тако и за мотоцикл, а електричним тротинетом се постиже брзина и до 30 километара на сат. Свуда у свету су се појавили електрични тротинети и то није спорно, али је веома важно да се њихово коришћење законски уреди, да се тачно зна где и како могу да се користе – закључио је Горан Весић.