петак, 23. август 2019.

Никодијевић: Примарна здравствена заштита све квалитетнија и доступнија

Председник Скупштине града Никола Никодијевић, заједно са чланом Градског већа Слободаном Шолевићем, обишао је данас Дом здравља „Др Сима Милошевић” на Чукарици који је средствима из градског буџета добио два модерна ултразвучна апарата.

Никодијевић је истакао да је ова здравствена институција изузетно значајна за здравствени систем Београда, будући да овoм дому здравља гравитира више од  200.000 пацијената и његове службе покривају велику територију, од Бановог брда, преко Жаркова, Железника, Умке, до Моштанице и Белих вода.

– Још је веће задовољство када се види да се новац Града Београда троши на најбољи могући начин и да су грађани задовољни услугом коју овај дом здравља пружа. Ми смо ове године издвојили 22 милиона динара за реконструкцију здравствених станица које припадају овом дому здравља, као и за набавку медицинске опреме. Наш циљ је да примарна здравствена заштита буде доступна свим Београђанима, да сви пацијенти добију услугу на највишем нивоу. Са два нова ултразвучна апарата успели смо да успоставимо систем дијагностике на високом нивоу, што је од кључне важности у постављању дијагнозе,  а са друге стране пацијенти ће имати много једноставнији приступ специјалистичким услугама, уз смањење листе чекања у клиничко-болничким центрима – казао је Никодијевић.

Он је нагласио да Град Београд до краја године планира да здравственим станицама купи још шест рендген апарата и седам ултразвучних.

– Ми желимо да основна здравствена заштита буде доступна свим Београђанима без обзира на то у ком делу града живе, и да ли се ради о централним или рубним општинама. Сви морају да имају једнаке могућности када је реч о приступу услугама у домовима здравља. Зато и улажемо у обнављање и здравствених станица и амбуланти у удаљеним насељима од центра и омогућавамо свима приступ квалитетној мрежи здравствених установа на територији града Београда. У току су и други радови у оквиру Дом здравља „Др Сима Милошевић”, па ће тако ускоро бити завршена реконструкција крова у здравственој станици на Умци, завршени су радови у Сремчици и набављена санитетска возила за здравствене станице. Верујем да ће у Београду квалитет здравствене заштите ићи само набоље, јер је политика Града Београда и Владе Републике Србије да се у здравство улаже што више. Сада када новца у градској каси има више него раније, ми се трудимо да што више набавимо здравствене опреме, а уз помоћ Министарства здравља да запослимо већи број медицинских радника и лекара и да тако наш здравствени систем буде што ефикаснији – рекао је Никодијевић, захваливши медицинском и немедицинском особљу на труду који свакодневно улажу, како би становници Чукарице добили што бољу здравствену заштиту.

Вршилац дужности директора Дома здравља „Др Сима Милошевић” др Ненад Бјелица захвалио је Граду Београду на набавци нових ултразвучних апарата и нагласио да је ова здравствена институција тиме стекла могућност да суграђанима пружи нову услугу.

– Служба радиологије никада није имала свој ултразвучни апарат, а сада имамо независтан рад интернистичке и радиолошке службе, где свака има свој апарат, што је нарочито значајно како у хитним ситуацијама тако и у смислу повећаног броја пацијената који ће добити ову услугу. Град Београд је наш велики ослонац који нам је омогућио не само потребне апарате већ и радове на инфраструктури, тако да можемо да пружимо најбољу могућу медицинску услугу. Следи нам уређивање објекта у Жаркову, који има 70.000 пацијената, и потом објекат у Железнику, у коме ћемо решити проблем са грејањем, пребацивањем на еколошки прихватљивије гориво – казао је Ненад Бјелица.