недеља, 25. август 2019.

Градоначелник Радојичић: Пошумљавањем и очувањем природних добара до „Зелене престонице Европе”

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић рекао је да је пошумљавање један од основних начина адаптације главног града на климатске промене са циљем да Београд буде што здравији и зеленији град.

Он је истакао да град у домену својих надлежности ради на реализацији пројеката адаптације на климатске промене пошумљавањем.

– С обзиром на све већи утицај климатских промена на живот и рад становника Београда, Град Београд ради на реализацији пројеката интензивнијих пошумљавања. Основна намена овогодишњег пошумљавања је заштита од поплава, стабилизација подземних вода, ветрозаштини појас са леве стране реке Дунав, као и попуна постојећих угрожених дрвореда на територији града – рекао је Радојичић.

Градоначелник каже да је укупна вредност активности пошумљавања и садње дрворедних стабала у 2019. години око 75 милиона динара.

– У фази пролећног пошумљавања, до сада је пошумљено више од  20 хектара, а извршена је припрема терена у приобаљу реке Саве ради заштите од поплава на око 15 хектара. Само у оквиру попуне угрожених дрвореда у Београду засађено је 412 нових дрворедних стабала, док је од почетка 2018. Београд богатији за око 3.000 нових садница – прецизирао је он и додао да се пошумљавањем града смањује ефекат урбаног топлотног острва, који је највише изражен у току летњих месеци када су клима-уређаји стално укључени. Дрвеће апсорубује топлотну сунчеву енергију и на тај начин умањује температуру у летњим месецима.

Према његовим речима, Београд води рачуна о својим природним добрима која су „плућа” у нашој престоници.

– Град Београд издваја око 144 милиона динара на заштиту Космаја, Звездарске шуме, Кошутњака и других природних добара – истакао је Радојичић и објаснио да заштита подразумева обнављање дрвореда, кошење, одржавање мобилијара и обележавање дрвећа, те се тако доприноси здравијем животу у престоници.

Градоначелник подсећа да је у овом тренутку око 15 одсто територија града покривено зеленим површинама и да је план да их до 2025. године буде чак за 10 одсто више, што значи да ће око 25 одсто територије главног града бути покривено зеленим површинама.

Градоначелник Београда најављује да ће се Београд кандидовати за „Зелену престоницу Европе”.

– Посебно ме радује чињеница да Град Београд припрема кандидатуру за награду „Зелене престонице Европе” 2022. године. Реч је о престижној награди коју додељује Европска комисија, а претходни добитници су били између осталих Хелсинки, Хамбург и Љубљана. Тренутни циљ нам је да уђемо у финале овог такмичења како бисмо као финалисти ушли у мрежу зелених градова Европе и у сарадњи са тим градовима применили најбоље праксе и код нас у Београду. Надамо се да ћемо посвећеним радом и конкретним и видљивим резултатима за неколико година успети да понесемо ову значајну титулу – истакао је градоначелник и додао да ће развој Београда као зеленог града допринети бољем и здравијем животу свих грађана престонице.