четвртак, 29. август 2019.

Весић: Завршени Трг Републике и Кaрађорђева, Топличин венац 1. септембра

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је данас да се у Београду 1. септембра завршавају радови на неколико централних улица, а међу њима ће за саобраћај бити отворени Трг Републике, Кaрађорђева и Топличин венац, те ће то, како каже, растеретити саобраћај чије се повећање очекује почетком школске године.

Гостујући на РТС-у, Весић је казао да ће Београђани 1. септембра добити трг какав имају сви велики европски градови, њиме ће кренути тролејбуски, аутобуски и аутомобилски саобраћај, постављена је нова расвета, уграђено је шест паметних клупа, засађено 19 стабала зеленила, а на располагању ће бити и бесплатан интернет.

Весић је најавио да ће у наредних месец дана бити очишћен и споменик Кнезу Михаилу, који, подсећа, дуго није чишћен.

Трг ће, према његовим речима, постати манифестациони трг на коме ће се одржавати низ културних догађаја, а први међу њима биће представа Народног позоришта 8. септембра.

Осим Трга, наводи Весић, биће пуштена за саобраћај и Карађорђева улица, али ће се у тој улици наставити радови на изградњи тротоара и кеју.


– У другој фази, почећемо да радимо кеј од Београдске тврђаве до Бранковог моста. Кеј ће изгледати исто као Београд на води, с дечјим игралиштима, бициклистичким стазама – рекао је Весић.

Он је истакао да ће 1. септембра бити завршени и Топличин венац и Парк војводе Вука, док ће дан раније почети да функционише „врабац сервис” - четири мала електрична аутобуса која ће бесплатно возити грађане и туристе кроз пешачку зону.

Осим тога, у суботу ће почети да раде и потапајући стубићи који окружују пешачку зону око Кнез Михаилове, а који захваљујући камери препознају таблице и на тај начин омогућавају да улазе возила хитне помоћи, полицијска кола или грађани који живе у пешачкој зони.

Говорећи о пројекту „четири булевара”, који подразумева реконструкцију улица Краљице Марије, 27. марта, Џорџа Вашингтона и Цара Душана, каже да ће 1. септембра три велике раскрснице - Старине Новака, Булевар деспота Стефана и Таковске, бити отворене.

– Део од Старине Новака до Станоја Главаша биће пуштен до 1. септембра, до 10. септембра биће завршен део до Таковске, а што се тиче од Рузвелтове до 27. марта проблем са том улицом је што су мајстори пронашли канализационе цеви које су старије него што је писало пројектом – навео је Весић

То је продужило радове, додао је, и казао да очекује да ће и ти радови бити готови током септембра, а да компаније које раде неће плаћати пенале јер су радови продужени из објективних разлога. 

На питање да ли ће 2. септембра поново бити гужве у Београду, Весић је казао да је Београд велики град где се месечно региструје 4.000 нових аутомобила, те због тога у одређеним деловима дана, као и у осталим велим градовима, постоје гужве.

Он је подсетио да је имао састанак са саобраћајном полицијом и Секретаријатом за саобраћај који су у последњих десетак дана проверавали раскрснице, мењали дужину светла на семафорима, а од септембра, најављује, на свим већим раскрсницама биће постављени саобраћајни полицајци.

Најавио је и да ће Град Београд почетком септембра потписати уговор са компанијом „Сименс”, која је добила на тендеру за постављање адаптивног система саобраћаја, а то значи да ће већ на јесен семафори на 150 београдских раскрсница сами, на основу густине саобраћаја, мењати дужину светла.

– Тај систем ће нам помоћи да се битно убрза саобраћај – рекао је Весић.

Упитан за судар два аутобуса и путничког аутомобила који се догодио јутрос у Београду, Весић је казао да је аутобус послат на технички преглед, те ће се разлог незгоде накнадно утврдити.

– Очигледно овде није био људски фактор, овде је проблем квар на аутобусу. Када се заврши технички преглед, знаћемо тачно шта је разлог и преузећемо одређене мере – рекао је Весић.