субота, 31. август 2019.

У центру Београда почео са радом „Врабац сервис“

Председник Скупштине града Никола Никодијевић и помоћник градоначелника Андреја Младеновић присуствовали су данас, у друштву заменика генералног директора компаније НИС Вадима Смирнова, првој вожњи нове линије електричних аутобуса „Врабац сервис”. „Врабац сервис” чине четири возила на електрични погон, постоји осам станица, а једно возило прилагођено особама са инвалидитетом.

Догађају су присустовали главни урбаниста Марко Стојчић, секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић, секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш, директор ЈКП ГСП „Беогрда” Радиша Момчиловић, директор ЈКП „Паркинг сервис” Андрија Чупковић, као и извршна директорка Националне организације особа са инвалидитетом Иванка Јовановић.

Никодијевић је изразио захвалност компанији НИС због друштвено-одговорног пословања и сјајне сарадње се Градом Београдом.

– Ово је само један у низу пројеката које смо заједнички реализовали на радост свих Београђана. Отварање „Врабац сервиса” долази у тренутку када завршавамо радове на Тргу републике, Топличином венцу и у Карађорђевој улици. Ту целину заокружујемо сервисом који ће служити грађанима и гостима нашег града у пешачкој зони. „Врабац сервис” је нешто што смо видели у неколико градова Европе, али већина великих градова ипак нема овакву врсту услуге која је намењена, пре свега, најстаријим суграђанима – рекао је Никодијевић.

Према његовим речима, у односу на потребе и резултате који ће бити познати након септембра, када је и пробни месец за ову услугу, Град Београд је спреман да прошири капацитете „Врабац сервиса”.

– Реакције суграђана су одличне и мислим да је ова иновација заиста недостајала Београду. Такође, оваква врста услуге сврстава наш град у ред развијенијих престоница. Хвала свима који су помогли овај пројекат, а Београђане позивам да чувају возила и тотеме који су постављени на станицама – додао је Никодијевић.

Младеновић је истакао да је рад на овом пројекту почео пре две године и да захваљујући компанији НИС и пројекту „Заједници заједно”, Београд данас на поклон добија четири електрична возила.

– У питању су возила на електрични погон која се уклапају у еколошку визију развоја града. Возила су опремљена тако да могу да саобраћају пешачким зонама, али и да учествују у активном саобраћају. Постоји и возило које је предвиђено за особе са инвалидитетом и мислим да је важно што је Београд добио један овакав сервис – нагласио је Младеновић.

Он је додао да је концепт развоја града такав да се централне зоне претварају у пешачке и ослобађају од саобраћаја.

– Од тог концепта нећемо одустати и данас сви могу да виде како изгледа Трг републике, Косанчићев венац, Топличин и Обилићев венац, па ће такво уређење и развој града бити настављени. „Врабац сервис” је захваљујући компанији НИС и пројекту „Заједници заједно” у потпуности бесплатан. Почиње са радом у осам сати ујутру и завршава око 22 сата, а требало би напоменути да је септембар месец пробног рада. Постоји осам станица које су обележене тотемима, а траса је дуга преко два километра. Надам се да ће сви грађани који живе у централној зони користити овај сервис, што важи и за туристе. Надам се да ће у будућности овај сервис заживети и у другим деловима града и постати један од симбола Београда у будућности – закључио је Младеновић.

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић рекла је да „Врабац сервис” представља наставак стратешког приступа Града Београда концепту који је имплементиран пре четири године – „Град без баријера”.

– Све услуге Града Београда морају бити доступне свим грађанима, а то важи и за „Врабац сервис”. Због тога је једно возило овог сервиса прилагођено особама са инвалидитетом – рекла је Наташа Станисављевић.

Заменик генералног директора НИС-а Вадим Смирнов је истакао да је данас лепо бити у центру Београда и у центру једне овако лепе приче.

– НИС је као друштвено одговорна компанија препознала да развој наше компаније није могућ без развоја заједнице у којој послује. Имамо посебан однос са више градова у Србији, попут Ниша, Србобрана, Зрењанина и Новог Сада, али ми нико неће замерити ако кажем да на мапи нашег пословања Београд заузима посебно место. Овде ради више од 2.000 наших радника у 40 објеката и већ 10 година одлично сарађујемо са Градом Београдом. Сарађујемо на низу различитих пројеката, чији је основни циљ побољшање квалитета живота свих грађана – рекао је Смирнов.

Извршна директорка Националне организације особа са инвалидитетом Иванка Јовановић изразила је задовољство што је била међу првим корисницима „Врабац сервиса”.

– Национала организација особа са инвалидитетом подржава и поздравља увођење оваквих услуга. Београд је град у којем живи око 200.000 особа са инвалидитетом и нема сумње да ће им услуге попут ове олакшати функционисање у центру града – рекла је Иванка Јовановић.